UE a convenit să impună sancțiuni hackerilor care atacă rețele informatice ale statelor membre
Uniunea Europeană poate impune sancțiuni economice oricărei persoane sau entități care atacă rețele informatice ale statelor membre ale blocului comunitar, au anunțat luni miniștrii de externe din UE, reuniți în Luxemburg, aceasta fiind cea mai recentă măsură a blocului comunitar de a descuraja comiterea de alte atacuri cibernetice după incidente survenite în Marea Britanie și Franța, relatează Reuters.
În contextul alegerilor legislative ce vor avea loc în Germania, în septembrie, interferența în scrutinurile democratice este un motiv de preocupare pentru blocul european după acuzațiile privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, din noiembrie anul trecut, și alegerile din Franța din mai, anul acesta.
Miniștrii de externe din UE au convenit că așa-numitele măsuri restrictive, între care interdicții de călătorie, înghețări de active și interdicții de a face afaceri cu o persoană, companie sau guvern, ar putea fi folosite pentru prima dată.
‘Un răspuns comun al UE la activități cibernetice infracționale ar fi proporțional cu domeniul, amploarea, durata, intensitatea, complexitatea, nivelul de dificultate și impactul activității cibernetice’, se arată într-un comunicat difuzat la încheierea reuniunii.
Agenții de informații americane au concluzionat anul trecut că Rusia a piratat și a transmis informații provenite din email-uri ale Partidului Democrat în cadrul unui efort de a înclina balanța în alegeri în favoarea președintelui Donald Trump, ceea ce Rusia neagă.
Un serviciu de informații britanic le-a recomandat partidelor politice să se protejeze de potențiale atacuri cibernetice, în timp ce guvernul francez a renunțat la planurile de permite cetățenilor săi din străinatate să voteze în sistem electronic în alegerile legislative ce au avut loc duminică din cauza riscului de atacuri cibernetice, amintește Reuters.