Trimisul special al AGERPRES, Mădălina Cerban, transmite: Premierul Mihai Tudose a afirmat, marți, la Bruxelles, că la întâlnirile cu oficialii europeni a reiterat „foarte ferm” că nu va fi introdus acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri.
„Am reiterat foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce privește sistemul financiar-fiscal și că, din tot ce înseamnă simulările noastre de acum și așteptările noastre, vom rămâne în ținta de deficit de 3%”, a declarat Tudose, la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
Șeful Executivului a mai spus că a avut o discuție cu ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și că „devine din ce în ce mai clar” că acest impozit nu poate fi introdus în această formă.
„După ce am vorbit ieri — am avut o întâlnire cu domnul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, — devine din ce în ce mai clar că nu poate fi introdus așa”, a menționat Tudose.
Premierul a precizat că a vorbit în timpul întâlnirilor de la Bruxelles și despre o directivă europeană care prevede un „efort conjugat al statelor europene de transparență și interconectivitate pe informații financiare despre multinaționale”.
„Am atins subiectul cu domnul președinte Juncker asupra unei directive europene de anul trecut, care prevede, printre altele, un efort conjugat al statelor europene de transparență și interconectivitate pe informații financiare despre multinaționale sau firme care își externalizează profitul, ducând la scăderea artificială a bazei de impozitare. Este o directivă foarte importantă și va trebui să o implementăm oricum. Dar aici vorbim despre principiul ca (…) fiecare agent economic să-și plătească impozitele acolo unde obține profitul (…), fiindcă el nu-și mai externalizează profitul, ci pur și simplu îl ascunde în afara Uniunii Europene. (…) Trebuie să găsim mecanisme aici, dar nu o să implementăm nimic (…) care să rezolve un caz și să strice, știu eu, buna funcționare a altor agenți economici corecți”, a arătat Tudose.
Întrebat ce se va întâmpla cu taxa de solidaritate, Tudose a răspuns: „Acolo simulările nu s-au încheiat”.
Totodată, chestionat dacă se gândește să renunțe și la declarația de patrimoniu care ar fi fost necesară în eventualitatea introducerii impozitului pe venitul global, șeful Guvernului a menționat: „Nu poți să ai un impozit pe gospodării, pe tot ceea ce ai, fără să declari exact ceea ce ai în patrimoniu. (…) Sunt strâns legate”.
De asemenea, Tudose a precizat că se îndoiește că în 2018 va putea fi implementată această declarație de patrimoniu.
„În ceea ce privește declarația pe venitul global, unde intră și partea de patrimoniu și tot, până la urmă aceea va fi calea sau destinația finală. Când vom putea aplica, cum o vom putea aplica este complicat. Trebuie foarte bine pregătită și din punct de vedere tehnic și din punct de vedere al acceptanței, să înțeleagă oamenii ce facem, de ce facem acest lucru. Mă îndoiesc că 2018 va funcționa cu această declarație. (…) Nu este o sperietoare, este un lucru foarte bun pentru cetățeni. (…) Este dificil de implementat acum, nu avem infrastructura pentru așa ceva și nici oamenii încă n-au înțeles exact despre ce este vorba”, a mai afirmat Tudose.
AGERPRES