Declarația adoptată, vineri, de Parlamentul Republicii Moldova referitoare la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării este „un anume semnal, dar trebuie urmărit”, a declarat, pentru AGERPRES, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
„Este un anume semnal, dar trebuie urmărit. Aș fi prudent deocamdată. Discuția se poartă de foarte mult timp, a fost și o decizie a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa la Istanbul în 1999 privind retragerea trupelor Federației Ruse din Transnistria. În ultima perioadă, practic, sunt dislocați în zonă cam o mie două sute de militari având o dublă sarcină. În primul rând, să asigure securitatea depozitelor de explozibil și armament care nu pot fi deplasate pentru distrugere deoarece sunt foarte vechi, sunt din perioada sovietică și sunt extrem de periculoase, și în al doilea rând, misiunea de peacekeeping din care fac parte patru categorii de forțe: ucrainean, moldovean, rus și transnistrean”, a spus Cristian Diaconescu.
Fostul ministru de Externe a punctat faptul că, în ultima perioadă, mai ales după dezvoltările din Ucraina și după ocuparea Peninsulei Crimeea, autoritățile de la Chișinău au limitat drastic accesul soldaților ruși.
„Practic, trupele din Transnistria sunt asigurate în special de transnistreni, cam 90%, care au cetățenie rusă. Oricum, au luat și o decizie cei de la Chișinău în legătură cu securizarea, împreună cu poliția de frontieră ucraineană, a granițelor Transnistriei. Este o dezvoltare, dar trebuie văzut dacă există și din acest punct de vedere o strategie coerentă pe care statele din regiune, mai ales România, să o urmărească cu interes și chiar să o sprijine la un moment dat”, a mai spus Diaconescu.
Fostul ministru de Externe nu este de aceeași părere cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a condamnat declarația aprobată de parlamentari, susținând că este „o provocare la adresa Rusiei”.
„Nu are de ce să fie o provocare, poate face obiectul unei discuții bilaterale constructive, având drept scop detensionarea situației din Transnistria, deoarece orice prezență militară fără un mandat internațional reprezintă un factor destabilizator. Din acest punct de vedere, o decizie politică poate fi privită și dintr-o perspectivă constructivă, deci nu văd de ce un alt vector politic de la Chișinău ar aborda delimitativ o hotărâre a unui Parlament, mai ales că doar în urmă cu 24 de ore a salutat și a promulgat într-o jumătate de oră o decizie privind votul mixt luată de același Parlament de la Chișinău”, a mai spus Diaconescu.
Fostul ministru de Externe nu crede că are vreo legătură adoptarea declarației cu vizita premierului Mihai Tudose la Chișinău.
Vineri, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării, informează portalul Deschide.md, care amintește că la 21 iulie se împlinesc 25 de ani de la semnarea Acordului privind principiile reglementării pașnice și a conflictului armat din regiunea transnistreană.
Inițiativa a fost susținută de facțiunile Partidului Democrat (PDM), Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL) și Grupului Popular European, în timp ce comuniștii au lipsit, iar socialiștii au părăsit sala de ședințe în semn de protest.