Hepatita E a ucis 38 de persoane din ianuarie în regiunea Diffa din sud-estul Nigerului, iar boala sa extins recent în alte două mari regiuni ale țării, a anunțat sâmbătă ONU.
”În total 1.446 de cazuri și 38 de decese au fost înregistrate între 2 ianuarie și 22 iulie 2017 în regiunea Diffa”, a relevat Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare al ONU (OCHA) la Niamey, pe site-ul său.
La începutul epidemiei în luna aprilie, autoritățile au raportat 25 de decese și doar 86 de cazuri la Diffa.
Epidemia este cel mai mult răspândită în taberele de refugiați și persoane strămutate de la Diffa, care adăpostește circa 300.000 de oameni care au fugit violențele grupării jihadiste Boko Haram din Nigeria vecină. Femeile sunt cele mai afectate, cu 58% din cazuri.
Dar ”epidemia s-a extins în orașele Zinder și Tahoua, vecine cu Diffa, fiecare cu câte un caz confirmat de hepatită E, avertizează ONU. Zinder și Tahoua sunt regiuni dens populate.
Pe teren, ONG-urile lucrează din greu pentru a îmbunătăți accesul la apă potabilă și a fost pregătit un ”plan de răspuns” la epidemie, în valoare de 8,3 milioane de dolari. Până în prezent, ”doar 3,3 milioane” au putut fi ”mobilizați”, spune ONU.
La mijlocul lunii aprilie, organizația Medici Fără Frontiere (MSF) a invitat autoritățile și toate organizațiile din țară ”să asigure alimentarea cu apă și un sistem de canalizare adecvat”.
Pentru a reduce acest flagel, Ministerul Sănătății din Niger îndeamnă în mod regulat populația să fie vigilentă și să se deplaseze de urgență la un centru de sănătate cât mai repede după apariția simptomelor.
Principalele semne ale hepatitei E sunt febră, dureri de cap, vărsături, dureri abdominale, urina închisă la culoare. Aceasta este o boală a ficatului cauzată de un virus transmis pe cale fecal-orală, în principal prin intermediul apei contaminate.
ONU solicită comunității internaționale să crească sprijinul financiar.