Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a lansat în premieră, astăzi, „Vinul lui Cuza”, soiurile „Frâncuşă” şi „Fetească Neagră”, în ediţie limitată (câte 400 de sticle din fiecare sortiment), destinat exclusiv pentru protocol şi alte evenimente aniversare. După cum a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, coordonator de credite al UAIC, lansarea „Vinului lui Cuza” reprezintă o măsură de promovare a imaginii instituţiei şi de valorificare a resurselor naturale pe care universitatea le are la Grădina Botanică. „Este pentru prima dată când Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a luat decizia să îmbutelieze o parte din vinul care se produce de la Grădina Botanică. Este o producție a anului 2016, cu struguri bine aleși, iar pentru vinificare am apelat la un parteneriat cu una din cele mai cunoscute companii din branșă”, a precizat prof. univ. dr. Cornel Iațu, prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii ak UAIC. „Suprafaţa pe care au fost cultivate cele două soiuri de vin este de 0,3 ha. Frâncuşa este un vin tânăr, cu o fructuozitate şi o aromă deosebite, care se serveşte la o temperatură de 8 – 10 grade Celsius. În ceea ce priveşte Feteasca Neagră, acesta este cel mai vechi soi autohton, foarte rezistent la îngheţ şi caracterizat de un miros şi un gust aparte”, a precizat, la rândul său, prof. univ. dr. Cătălin Tănase, prorectorul UAIC pentru programe de masterat şi studii doctorale, directorul Grădinii Botanice Iaşi. În ceea ce priveşte denumirea celor două sortimente de vin, prof. univ. dr. Cătălin Tănase a afirmat că aceasta a fost aleasă având în vedere că Alexandru Ioan Cuza este patronul spiritual al universităţii. „Primele plantări au fost realizate în urmă cu 40 de ani, cu scopul de a diversifica colecțiile de plante care erau la momentul respectiv în Grădina Botanică, dar și de a îmbogăți baza didactică și de cercetare. Vorbim de sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80, când ne-am propus să dezvoltăm în Grădină o colecție de soiuri care se cultivau din cele mai vechi timpuri în Moldova. Printre primele soiuri aduse au fost Frâncușa, apoi Tămâioasa românească și Grasa de Cotnari, iar apoi și celelalte soiuri din Țările Românești, printre care Feteasca Albă și Feteasca Neagră. Soiurile de viță nobilă, mai mult sau mai puțin cunoscute, constituiau obiect de studiu și practică pentru studenți”, a adăugat prof. univ. dr. Cătălin Tănase. Denumirea Numele „Vinul lui Cuza” și designul etichetei sunt mărci înregistrate ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu începere de la 31 ianuarie 2017, pentru o durată de zece ani. Marca „Vinul lui Cuza” a apărut în numărul din luna iulie al Buletinului Oficial de Proprietate Industrială – secțiunea Mărci. Marca a fost înregistrată pentru clasa de produse vin, mai precis „ Vinuri dulci; vinuri rozé; vinuri neacidulate, vinuri de masă; vinuri cu denumire de origine protejată; vin; vin roșu; vin alb; vin de struguri”. „Vinul lui Cuza” va putea fi gustat la evenimentele universității, cu începere din toamna acestui an. (Edmond Macri)