Guvernul Tudose oficializează asaltul asupra Pilonului II de pensii „printr-o argumentație absurdă”, care încalcă flagrant principiile economice, a afirmat vineri deputatul Mara Calista, coordonator al Comisiei de muncă a PNL.
Potrivit deputatului PNL, românii trebuie să înțeleagă faptul că Pilonul I de pensii nu poate produce randament și nici nu a fost gândit pentru acest lucru.
„Tocmai din acest motiv a fost promovat Pilonul II de pensii, care funcționează pe principiul acumulării de sume spre a fi multiplicate de administratorii privați. Sumele aferente Pilonului II de pensii pot fi cheltuite numai ulterior pensionării beneficiarilor, iar statul nu poate interveni pe parcursul stagiului de cotizare. Pilonul I de pensii, despre care premierul Tudose susține că ar avea ‘randament’ mai mare, nu face altceva decât să redistribuie sume încasate de la actualii contribuabili pentru a plăti pensionarii de astăzi”, a spus Mara Calista.
Conform acesteia, fondul actual de pensii se află în deficit, statul fiind cel care acoperă acest deficit. Totodată, deputatul PNL a precizat că este „total falsă” argumentația prezentată de premierul Tudose potrivit căruia statul român ar fi un mai bun administrator al pensiilor.
„În realitate, ceea ce face Guvernul PSD — ALDE prin această decizie este să ia banii de pensie ai actualilor angajați, care contribuie lunar atât la Pilonul I, cât și la Pilonul II, fără a oferi vreo garanție că la momentul pensionării acestora vor beneficia și ei de o pensie decentă. Comparația dintre mere și pere pe care premierul Tudose o face este doar o scuză de a suplini financiar un management prost, promisiuni de campanie populiste, precum și dovada clară că actuala guvernare nu are resurse financiare pentru a garanta plata pensiilor promise”, a arătat Mara Calista.
În opinia acesteia, actuala guvernare ar avea „o strategie în doi pași” de a desființa Pilonul II de pensii.
„În fapt, actuala guvernare optează pentru o strategie în doi pași de a desființa Pilonul II de pensii, respectiv de a-l lăsa fără finanțare, pentru ca mai târziu să dea vina pe administrarea privată pentru lipsă de randament și să justifice astfel lovitura finală”, a mai afirmat Mara Calista.
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că discuțiile în cazul Pilonului I și Pilonului II de pensii sunt avansate, arătând că, dacă este mai bine pentru români, vor fi alocați mai mulți bani pentru Pilonul I de pensii.
„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are management privat. Acum jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II și din această cauză am solicitat, și a fost și decizie politică, Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun să facem puțin acum în acești ani când creșterea economică este foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II. Discuțiile sunt avansate și decizia va fi luată având în vedere interesul suveran al celor care își plătesc acele contribuții pentru pensii. Fiind o contribuție vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pe fiecare român vor crește”, a spus Tudose, la Neptun, după ședința CExN al PSD. El a subliniat că Guvernul nu dorește să desființeze Pilonul II de pensii.