Din strop cu strop se poate strânge de o ditamai ploaie. Nu este nevoie de puhoiul Uraganului Harvey, de exemplu, pentru a lua aminte, cum nu este nevoie de moartea a sute de oameni nevinovați, pentru a avea certitudinea că Stat Islamic a ajuns să înspăimânte o întreagă planetă. La Bruxelles un terorist al Statului Islamic a rănit doi soldați belgieni, fiind suficient pentru a menține pericolul atacurilor teroriste în conștiința publică, atacuri accentuate din 11 septembrie 2001. Și, totuși, dacă vom lua în calcul numărul victimelor, ca element decisiv în evaluarea fenomenului terorist, nu putem să ignorăm dezastrele pe care calamitățile naturale le produc în rândul comunităților direct afectate, la care mai pot fi adăugate dramele produse prin ricoșeu, în care regăsim implicate rude, prieteni, cunoștințe.
Această ”picătură chinezească” dorește să mențină trează spaima indusă în populație, amenințarea continuă a terorismului mondial, impus în ultimul timp ca fiind răul cel mare, dușmanul nr.1 al amestecului brutal în liniştea și securitatea planetei. Nu bomba atomică a nordcoreenilor ar trebui să ne înspăimânte mai mult decât străfulgerarea cuțitului unui alt terorist la gâtul unul simplu trecător pe străzile democrației mondiale. Din cuțite în cuțite se poate ajunge și la inconștiența regimului politic din Coreea de Nord, care alături de Stat Islamic pot desena alura condamnării la moarte a capitalismului.
Dincolo de reacția politică, care, nu de puțin ori în istoria modernă a lumii, s-a arătat a fi incapabilă să țină ritmul amețitor al derulării evenimentelor, mai există reacția Naturii, la fel de agasată de om, cum omul a devenit agasat de teroriști!
Ce s-a întâmplat zilele acestea în Texas, SUA, devine un fapt nu doar alarmant, cât ai ales numai bun de folosit la deșteptarea conștiinței noastre față de sănătatea planetei afectată, din ce în ce mai bolnavă, fapt ce, iată, nu de puțin ori, încearcă să se revolte, să ne atragă atenția că fără ea vom rămâne în aer. Nu vom mai avea pe ce să punem tălpile, nu vom mai avea cum să respirăm și nici unde să ne înălțăm. Chiar dacă aceste mesaje sunt popularizate în societate, ele, după 30 de ani de atenționări, nu au reușit încă să producă efectele scontate, acțiunile ce ne-ar putea face nu doar liniștiți și responsabili, cât mai ales forța principală cu ajutorul căreia să reușim să stăpânim realitatea, chiar dacă este nevoie să apelăm la situaţiile extreme de ”care pe care”. Când vorbim despre ce ne poate face o revoltă a Naturii, vorbim despre Catrina sau despre Harvey, astfel încât să fim în stare nu doar să evoluăm pierderile, cât mai ales să cercetăm cauzele care au dus aici.
”Cel puţin zece persoane au necesitat îngrijiri medicale în statul american Texas, din cauza furtunilor generate de Uraganul Harvey, cea mai afectată zonă fiind orăşelul Rockport, care a fost „devastat”, relatează ABC News. Uraganul Harvey, de categoria 4, a generat ploi torenţiale şi rafale de vânt cu viteze de până la 210 km/h în statul Texas, distrugând case, maşini şi provocând inundaţii de amploare. Orăşelul Rockport a fost „devastat”, a declarat primarul Charles Wax, precizând că cel puţin zece persoane au fost rănite, iar 10.000 de locuinţe sunt avariate. Sâmbătă după-amiază, intensitatea Uraganului Harvey s-a diminuat, ajungând la categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, astfel că în curând va deveni furtună tropicală”.
Imediat, ca importanță, după eventualele pagubelor de vieți omenești, urmează pagubele materiale, care nu au acea încărcătură emoțională, așa cum o au victimele de vieți omenești.
Astfel, tot în cazul Uraganului Harvey, înainte ca această calamitate să se năpustească peste importantul stat american, guvernatorul statului Texas ”i-a transmis o scrisoare preşedintelui Donald Trump în care l-a prevenit despre impactul dezastruos pe care uraganul Harvey îl va produce asupra Texasului. Greg Abbot a precizat că, pe lângă pagube materiale imense, în mod sigur vor exista şi victime:”Potopul ar putea produce cu uşurinţă pagube de miliarde de dolari şi va genera în mod cert pierderi de vieţi umane”, i-a transmis guvernatorul preşedintelui Donald Trump. Harvey a fost iniţial încadrat ca uragan în categoria a treia. Este de aşteptat să fie cel mai mare din ultimii 12 ani din SUA. Acesta va aduce rafale de vânt de peste 200 km/h şi ploi puternice. Greg Abbot a solicitat ajutoare suplimentare din partea autorităţilor federale pentru a contracara efectele uraganului. Centrul Naţional al Uraganelor din SUA a precizat că furtuna va produce inundaţii şi va afecta şi proximitatea oraşului Houston. Până în prezent, zeci de mii de persoane au fost evacuate, iar în Texas au fost activaţi 700 de membri ai Gărzii Naţionale. Oficialii Casei Albe au declarat că Donald Trump va vizita Texasul la începutul săptămânii viitoare. Zeci de mii de persoane au fost evacuate începând de vineri dimineaţă, iar rafinăriile de petrol au fost închise, înainte ca uraganul Harvey să se îndrepte spre ţărmul Texasului, informa presa internaţională. Harvey este primul uragan care a lovit ţărmul Texasului de la uraganul Ike în 2008”.
Dacă ar trebui să fim cinici, insensibili și habotnici cu moartea, atunci nu ne-ar interesa prea mult căile prin care Doamna cu Coasa ne saltă din această lume. Dar, fiind oameni cu conștiința valorii la purtător, nu putem să separăm finalul în această lume mutilată de vrerile unora sau de inconștiența noastră a majorității, care respirăm aerul acestei Planete.
ADI CRISTI