Kelemen Hunor despre Roșia Montană: E bine să păstrăm acel patrimoniu

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că o retragere a dosarului candidaturii Roșiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO nu rezolvă problema, punctând că este bine ca patrimoniul respectiv să fie păstrat.

„E o discuție extrem de importantă și sensibilă. România, anul trecut, Guvernul Cioloș a mai retras un dosar de la UNESCO în ultima fază, înainte de votul de la Adunarea Generală, deci nu ar fi o noutate. Fiindcă unii au spus că nu se poate retrage. (…) Nu neapărat retragerea dosarului rezolvă o problemă, cum nici înaintarea dosarului în ultima clipă nu cred că a fost un gest extrem de bine pregătit din partea Ministerului Culturii, fiindcă Ministerul Culturii a trimis, nu Guvernul. Dar e o discuție mult mai serioasă decât să ne pronunțăm într-o singură propoziție că e bine sau nu e bine. E bine să păstrăm acel patrimoniu, categoric. Acel patrimoniu mondial, unic, din acest punct de vedere eu cred că prima responsabilitate asta este. După aceea putem discuta restul”, a declarat joi, la RFI, liderul UDMR.

În opinia sa, România nu ar trebui să plătească despăgubiri către Gabriel Resources, compania canadiană care a dat țara noastră în judecată la Curtea de Arbitraj de la Washington, cerând despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

„Ar trebui văzut ce se va întâmpla cu acel proces, eu cred că România nu ar trebui să plătească nicio despăgubire. Și trebuie văzut cum vom proteja patrimoniul construit și arheologic de la Roșia Montană. Eu, când am fost ministru, am păstrat pe listă tot ce înseamnă patrimoniul protejat la Roșia Montană și nu am fost de acord cu scoaterea de pe lista monumentelor istorice. Acest lucru a însemnat o protejare legală și o protecție legală, dar, sigur, lucrurile sunt extrem de complicate”, a adăugat Kelemen Hunor.