Directorii Muzeelor Naționale de Istorie ale României și Republicii Belarus au semnat luni un memorandum de cooperare, la evenimentul de la București fiind prezent și ministrul culturii, Lucian Romașcanu.
„Astfel de activități sunt printre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă o instituție culturală să se conecteze la celelalte instituții culturale, să împărtășească experiențele și să ducă mai departe cunoștințele”, a afirmat ministrul culturii.
El a vorbit, la evenimentul de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), despre evoluția relației dintre România și Belarus și despre importanța relațiilor între specialiști.
„Acum suntem mult mai conectați unii cu alții. Colaborarea în domeniul cercetării istorice și împărtășirea experiențelor în acest domeniu ne vor aduce mai aproape unii de alții și vor aduce popoarele noastre laolaltă. Când tragem linie, cel mai important este să păstrăm prietenia noastră. Cu cât vom ști mai multe lucruri unii despre alții, cu atât mai mult va fi menținută pacea iar aceasta va fi o garanție pentru parcursul țărilor noastre”, a spus Romașcanu.
Directorul MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a spus că speră că noua relație între instituțiile de cultură să ducă la o „mai bună coexistență a popoarelor în acest spațiu foarte complicat și foarte frământat de-a lungul istoriei”.
„Știm că în muzeele din Republica Belarus se găsește un patrimoniu foarte important, o parte din moștenirea comună a patrimoniului european”, a punctat el.
La rândul său, directorul muzeului din Belarus, Aleh Ryzhkou, a spus că instituția pe care o conduce este deschisă cooperării.
Tot luni, au fost vernisate la MNIR expozițiile „Belarus și belarușii” și „Belarusul modern”.
Ambasadorul Republicii Belarus la București, Andrei Grinkevich, a subliniat, la eveniment, că „diplomația culturală este una dintre cele mai puternice forme de diplomație iar aceasta poate deschide toate ușile”.