Juriul care atribuie premiul Renaudot, considerat unul dintre cele mai prestigioase trofee literare franceze, a anunțat marți prima selecție – ce conține 16 romane și cinci eseuri – pentru această recompensă ce va fi decernată, la fel ca premiul Goncourt, pe 6 noiembrie, informează AFP. Printre scriitorii care au fost selectați se află și Eva Ionesco, o scriitoare debutantă de origine română, cunoscută în Franța datorită fotografiilor și filmelor sale controversate.
Au fost nominalizate șase romanciere, dar și doi scriitori debutanți — Eva Ionesco și David Lopez — în această selecție (la categoria „roman”), care a inaugurat debutul sezonului premiilor literare din Franța.
Philippe Jaenada, Olivier Guez și Alice Zeniter, trei autori în vogă în această țară, figurează pe lista primei selecții anunțate de juriul premiului Renaudot.
În privința editurilor, Grasset a reușit să plaseze patru dintre autorii ei pe lista aferentă categoriei „roman”. Editura Seuil are trei scriitori pe această listă.
Scriitoarea Leila Slimani, câștigătoarea premiului Goncourt în 2016, apare în selecția Renaudot din acest an la categoria „eseu” cu volumul „Sexe et mensonges”, o carte despre sexualitatea din Maroc, ce va fi publicată miercuri de editura Les Arenes.
Juriul premiului Goncourt își va dezvălui propria selecție în cursul zilei de marți.
Prima selecție a juriului ce atribuie premiul Renaudot conține la secțiunea „roman” următorii scriitori: Kaouther Adimi („Nos richesses”), Yves Bichet („Indocile”), Mahi Binebine („Le Fou du roi”), Jean-François Désérable („Un certain M. Piekielny”), Pauline Dreyfus („Le Déjeuner des barricades”), Olivier Guez („La Disparition de Josef Mengele”), Eva Ionesco, („Innocence”), Philippe Jaenada („La serpe”), Philippe Lacoche („Chemin des fugues”), Hervé Le Tellier („Toutes les familles heureuses”), David Lopez („Fief”), Charif Madjalani („L’Empereur a pied”), Patricia Reznikov („Le Songe du photographe”), Daniel Rondeau („Mécaniques du chaos”), Anne-Sophie Stefanini („Nos années rouges”), Alice Zeniter („L’Art de perdre”).
La categoria „eseu” au fost selectați următorii autori: Justine Augier („De l’ardeur”), Salim Bachi („Dieu, Allah, moi et les autres”), Jean-Luc Coatalem („Mes pas vont ailleurs”), Leila Slimani („Sexe et mensonges”), Jean-René Van der Plaetsen („La Nostalgie de l’honneur”).
Eva Ionesco este o actriță și o regizoare franceză, născută la Paris, pe 18 iulie 1965, într-o familie de origine română. Eva Ionesco este fiica fotografei Irina Ionesco.
În copilărie, Eva a fost obligată frecvent de mama ei să pozeze ca model, uneori goală. Natura erotica a acelor fotografii a provocat controverse puternice în Franța. La unsprezece ani, a pozat nud pe coperta revistei Spiegel. La 16 ani, a pozat dezbrăcată pentru revista Pierre et Gilles, într-o fotografie a cărei temă centrală a fost „Adam și Eva”.
În perioada copilăriei, Eva a fost adeseori respinsă de copiii de vârsta ei din cauza acestor fotografii și a toaletelor scandaloase pe care mama ei o obliga să le poarte, chiar și atunci când ieșea afară din casă pentru a se juca. Aceea a fost perioada în care s-a împrietenit cu unul dintre cei mai cunoscuți creatori de încălțăminte din lume, Christian Louboutin, pentru care a pozat în numeroase fotografii.
Tot la sfârșitul anilor 1970, în timp ce ea era încă minoră, Eva Ionesco a jucat în câteva filme erotice. Acestea au fost ulterior cenzurate pentru că au fost considerate producții care promovau pornografia infantilă.
Mai târziu, Eva Ionesco a devenit cunoscută pentru roluri în filme regizate de Virginie Thévenet, Agnes Obadia, Patrick Mimouni.
Pentru Eva Ionesco, copilăria ei a fost traumatizantă, ea având sentimentul de a fi fost exploatată în cadrul unor activități care îi erau prezentate ca făcând parte din domeniul artei. Acest lucru a determinat-o, mulți ani mai târziu, să facă o plângere în justiție, inclusiv împotriva mamei ei, Irina, pentru prejudiciul suferit.
Eva Ionesco a relatat această copilărie specială și relația cu mama ei în primul lungmetraj pe care l-a regizat, „My Little Princess” (2011), care a beneficiat de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) din Franța. Filmul, ce a avut-o în unul dintre rolurile principale pe celebra actriță franceză Isabelle Huppert, a avut premiera la Festivalul de la Cannes.
Eva Ionesco este căsătorită cu scriitorul Simon Liberati, pe care l-a cunoscut în 2013 și care i-a dedicat o carte ce a fost publicată în toamna anului 2015.