Scopul activității catehetice trebuie să fie dezvoltarea aptitudinilor personale și creșterea duhovnicească a copiilor, apropierea lor de Cuvântul lui Dumnezeu și de Biserică, prin modelarea sufletelor, în lumina Evangheliei iubirii lui Hristos, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
„Scopul activității catehetice trebuie să fie dezvoltarea aptitudinilor personale și creșterea duhovnicească a copiilor, apropierea lor de Cuvântul lui Dumnezeu și de Biserică, prin modelarea sufletelor, în lumina Evangheliei iubirii lui Hristos. Această activitate formativă poate fi comparată, după cum afirma Sfântul Chiril al Ierusalimului, în secolul al IV-lea, cu zidirea unei case: dacă aceasta se realizează după un plan bine întocmit, respectându-se normele de bază ale construirii, va rezulta o clădire trainică și frumoasă; dacă însă se construiește la întâmplare, fără a se respecta normele tehnice, va rezulta o clădire lipsită de trăinicie și frumusețe”, afirmă patriarhul Daniel în mesajul adresat participanților la Congresul Național Hristos împărtășit copiilor.
Potrivit patriarhului, „în contextul crizei actuale de ideal și de orientare spirituală a tinerilor din societatea secularizată, Biserica, alături de Familie și școală, este chemată să-și intensifice lucrarea de formare duhovnicească a tinerilor, pentru ca aceștia să cultive iubirea față de Dumnezeu prin rugăciune și iubirea față de semeni prin fapte bune”.
„Pentru împlinirea acestui țel, trebuie intensificată cooperarea dintre cateheți, preoți, profesori de Religie și părinți, factori determinanți în creșterea și educarea copiilor și tinerilor”, subliniază întâistătătorul BOR.
Desfășurată, în perioada 18-20 septembrie, la Centrul social-pastoral Sfânta Cruce — Caraiman, ediția a X-a (aniversară) a Congresului Național Hristos împărtășit copiilor este organizată de Patriarhia Română, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și Fundația World Vision România.
Biserica Ortodoxă Română derulează o serie de proiecte de formare adresate copiilor și tinerilor, cu scopul intensificării activității catehetice, prin dezvoltarea unui curriculum biblic pentru toți copiii din România și din diaspora română, precum și prin implementarea unui program structurat pentru formarea cateheților la nivelul întregii țări.