Reglementările Uniunii Europene trebuie să elimine standardele duble la produsele alimentare pe piețele UE, sunt de părere reprezentanți din țările Grupului de la Vișegrad (V4 – Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia), precum și din Bulgaria, România, Croația și Slovenia, participanți la o reuniune a miniștrilor agriculturii din V4 desfășurată joi la Vișegrad (la nord de Budapesta), relatează agenția MTI.
Ministrul ungar al agriculturii, Sandor Fazekas, a declarat presei că, datorită unor eforturi coordonate ale țărilor din V4, ”chiar și șeful Comisiei Europene a admis” că practica fabricării de produse alimentare de o calitate diferită, dar sub aceeași etichetă, este o problemă în Europa.
”Aceasta este inacceptabil și consumatorii din Ungaria sau din alte țări din centrul și estul Europei nu merită mai puțină carne în mâncarea lor decât consumatorii din țările din vestul Europei”, a afirmat ministrul ungar.
Reprezentanții din V4 și din cele patru țări participante la reuniunea de la Vișegrad au semnat o declarație comună referitoare la directivele UE privind energiile regenerabile și ameliorarea accesului la fonduri UE pentru cercetări în domeniul agriculturii.
După actualul sistem, țările din V4 nu au parte în mod suficient de beneficiile Spațiului European de Cercetare (ERA). Aceasta necesită o schimbare, având în vedere faptul că în țările din V4 se află 35 % din fermierii UE, se spune în declarație.
În urma efectuării unor cercetări, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia și Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeană privind standardele duble ale calității produselor vândute de unele companii în est, față de cele din vest.
De exemplu, o cercetare coordonată de eurodeputata cehă Olga Sehnalova a relevat că aproximativ o treime dintre produsele comercializate în Cehia au o calitate inferioară celor similare comercializate de aceleași companii în Germania.