Noul ministru ucrainean al Economiei, Aivaras Abromavicius, a declarat miercuri că Guvernul de la Kiev ar dori ca Fondul Monetar Internațional să-și extindă programul de asistență în valoare de 17 miliarde de dolari acordat Ucrainei din cauza înrăutățirii situației economice, transmite Reuters.
‘Vrem să extindem programul din cauza situației dificile. În acest moment sunt făcute calcule’, a spus Aivaras Abromavicius, adăugând însă că este prea devreme să spună care este suma suplimentară de care ar avea nevoie Ucraina.
FMI, care a trimis săptămâna aceasta o misiune de experți la Kiev pentru discuții cu privire la programul de sprijin, a avertizat încă din luna septembrie că, în situația în care conflictul cu rebelii pro-ruși se va prelungi până anul viitor, Ucraina ar putea avea nevoie din partea donatorilor de o finanțare suplimentară în valoare de până la 19 miliarde de dolari.
În luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internațional a decis să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui pachet internațional de 27 de miliarde de dolari destinat să o ajute să-și repună economia pe picioare. De la începutul programului de asistență financiară, în aprilie, Ucraina a primit finanțare de 8,2 miliarde de dolari de la FMI și alți creditori internaționali.
Separat, Financial Times a publicat miercuri un articol în care susține că Ucraina ar avea nevoie de 15 miliarde de dolari în câteva săptămâni pentru a evita colapsul financiar. Potrivit FT, deficitul de finanțare vine în urma declinului de 7% al PIB-ului Ucrainei și a colapsului exporturilor către Rusia, cel mai mare partener comercial al țării, ceea ce a dus la ieșiri masive de capital și la reducerea semnificativă a rezervelor valutare ale Băncii Centrale ale Ucrainei.
Premierul ucrainean Arseniy Yatseniuk a dat asigurări că Executivul este pregătit să adopte măsuri nepopulare, cum ar fi reduceri masive de cheltuieli și sporirea competitivității țării.