Papa Francisc – membru de onoare al Academiei Române

Papa Francisc a fost ales vineri prin vot deschis, la vedere, în unanimitate, ca membru de onoare al Academiei Române, la propunerea Prezidiului acestui for.

„Având în vedere personalitatea teologică de talie mondială a Papei Francisc, exemplara sa dăruire în slujba oamenilor care caută un sens al vieții, o cale a păcii și a reconcilierii, subliniind preferința sa de a-i ajuta în primul rând pe cei săraci și marginalizați; de asemenea, ținând cont de meritele sale deosebite în ușurarea suferinței oamenilor refugiați, persecutați, victime ale războaielor, calamităților naturale și ale violențelor; în fine, prețuind prietenia sa față de poporul român și îmbrățișând inițiativele sale menite să ducă la refacerea unității creștine, prin susținerea dialogului ecumenic între catolicii și ortodocșii din țara noastră, Prezidiul Academiei Române propune alegerea Sanctității Sale ca membru de onoare al Academiei Române”, se arată în motivația oficială a Prezidiului Academiei Române.

Potrivit unui comunicat al Academiei transmis, vineri, AGERPRES, alegerea Papei Francisc ca membru de onoare succede vizitei întreprinse de conducerea acestui for la Vatican în perioada 8 — 13 noiembrie, când Suveranul Pontif a acceptat această onoare.

Vicepreședintele Academiei Române Cristian Hera a prezentat în Adunarea generală contextul în care a înaintat această propunere Papei Francisc.

„În cuvântul de salut în fața Sanctității Sale, am menționat, printre altele, că Papa Ioan Paul al II-lea a acceptat și a devenit membru de onoare al Academiei Române în anul 2001. Am dorit, astfel, să fac legătura cu propunerea Academiei ca Sanctitatea Sa să accepte propunerea noastră, pentru că știam că nu-și dorește și nu acceptă titluri de onoare. Am fost fericit să-l aud spunând da și precizând că acceptă pentru noi, pentru prietenie și pentru poporul român. Sunt cuvintele Sanctității Sale”, a afirmat Hera, citat în comunicat.

Vineri, Adunarea generală a Academiei Române a mai titularizat, prin vot secret, cinci membri corespondenți: prof. univ. dr. Cristian Sorin Silvestru — Secția de Științe Chimice, prof. univ. dr. Gheorghe Udubașa — Secția de Științe Geonomice, prof. univ. dr. Mihail-Viorel Bădescu — Secția de Științe Tehnice, prof. emerit dr. ing. Ioan Dumitrache și prof. dr. ing. Horia Nicolai Teodorescu — Secția de Știința și Tehnologia Informației.

AGERPRES