Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți a găzduit întâlnirea Consorțiului Universităților din Republica Moldova – România – Ucraina (CUMRU) în perioada 23-25 noiembrie 2017. La întâlnire au participat reprezentanți ai tuturor universităților membre ale Consorțiului: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți; Universitatea de Stat din Moldova; Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți; Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava; Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Întâlnirea a debutat cu discursul rectorului prof.univ.dr Stepan Melnychuk care a trecut în revistă atât realizarea scopurilor propuse în cadrul CUMRU 2017, cât și implicarea Universităților în derularea parteneriatelor.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și-a prezentat propriile „povești de succes” în colaborarea româno-moldavă-ucraineană. Printre acestea se numără Patrulaterul Facultăților de Drept, organizat cu Facultățile de Drept din cadrul Universităților de Stat din Bălți, Cahul, Chișinău și Iași. Ediția 2017 a Hexagonului Facultăților de Drept – reunind Facultățile de Drept din Universitățile din București, „Babeș-Bolyai” din Cluj, din Craiova, Lucian Blaga” din Sibiu și de Vest din Timișoara – s-a desfășurat la Chișinău, fiind organizată de Facultatea de Drept a Universității de Stat din Republica Moldova. La acest eveniment au participat 10 cadre didactice și 25 studenți din UAIC.
A fost menționată și organizarea, în perioada 12-15 octombrie 2017, a conferinței internaționale Embracing Linguistic and Cultural Diversity through English, rezultat al colaborării dintre Facultatea de Litere din Iași și omologii de la Universitatea Naționala Iurii Fedkovich din Cernăuți.
Un alt rezultat al colaborării în cadrul consorțiului a fost invitarea a 18 participanți Chișinău și Cernăuți în cadrul unei tradiționale școli de vară a Facultății de Informatică – ECODAM – Evolutionary Computing in Optimisation and Data Mining, ce a avut loc în luna iunie 2017.
La nivelul universităților, consorțiul a avut un rol deosebit de importat în derularea de stagii de studii prin intermediul a două programe de burse: „Eugen Ionesco”, finanțat de Guvernul României prin intermediul Biroului Regional al Agence Universitaire de la Francophonie și schimburile bilaterale România-Moldova. În total, 13 studenți din Republica Moldova au studiat la UAIC în anul universitar 2016/2017.
În cadrul reuniunii din 24 noiembrie a fost lansat volumul intitulat Codul Penal al lui Alexandru Ioan Cuza, rezultat al colaborării în cadrul consorțiului, o ediție bilingvă ucraineano-română a codului penal al Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei din 1864. Proiectul a fost coordonat de prof.univ.dr. Stepan Melnychuk. Redactarea științifică a traducerii a fost realizată de prof.univ.dr. Tudorel Toader, prof.univ.dr. Sergiy Nezhurbida și prof.univ.dr.Eugen Skulysh. Lansarea cărții a fost realizată în prezența doamnei Consul general al României în Cernăuți, dr. Eleonora Moldovan care a susținut și a sprijinit editarea cărții.
În continuare, reprezentanții Universităților membre au prezentat rezultatele cooperării academice de la ultima întâlnire și până în prezent. Au fost menționate conferințele și evenimentele comune organizate în diferite domenii (istorie, filologie etc.), publicațiile articolelor în cadrul Consorțiului (acestea fiind din domenii precum filologie și psihologie având ca perspectivă și publicarea unor articole din științele exacte) și o serie de alte colaborări în privința mobilităților de studiu și a mobilităților destinate personalului didactic. Pentru viitorul acestei colaborări, s-au propus în primul rând o implicare semnificativă a studenților în proiectele viitoare, masterate duble și doctorate în cotutelă.
La finalul discuțiilor a fost semnat Protocolul Întâlnirii anuale a CUMRU de către reprezentanții Universităților: prof. univ. dr. Ion Gagim, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, prof.univ.dr. Gheorghe Ciocanu, rectorul Universității de Stat din Moldova, prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Aurelia Simion, prorector activitate didactică la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași si prof. univ. dr. Stepan Melnychuk, rectorul Universității Naționale „Iurii Fedkovici” din Cernăuți.
Următoarea întâlnire a Consorțiului va avea loc la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava în 2018.
Consorțiul Universităților din Republica Moldova, România și Ucraina a fost constituit în 2011 stabilindu-și ca scop dezvoltarea colaborării în domeniile științific și didactic între cele șase Universități.