Programul pentru reîntoarcerea refugiaţilor rohingya în Myanmar nu va începe marţi, data limită pe care au fixat-o Dacca şi Naypyidaw pentru începutul acestor repatrieri, a declarat luni un oficial din Bangladesh, informează AFP.
‘Nu am făcut pregătirile necesare pentru a-i repatria pe oameni începând de mâine. Mai este încă nevoie de multă pregătire’, a declarat, pentru AFP, Abul Kalam Azad, responsabil la Departamentul pentru ajutorarea refugiaţilor şi repatrierea din Bangladesh.
Bangladeshul şi Myanmarul au semnat la 23 noiembrie anul trecut un acord-cadru pentru repatrierea de refugiaţi rohingya sosiţi în Bangladesh din octombrie 2016, acord ce vizează practic 750.000 de persoane.
Aceste repatrieri urmau iniţial să înceapă ‘în mai puţin de două luni’, adică cel târziu în 23 ianuarie.
Aproape un milion de musulmani rohingya se află în prezent în tabere uriaşe de refugiaţi situate în sudul Bangladeshului. În jur de 655.000 dintre ei au fugit din Myanmar de la sfârşitul lui august, pentru a scăpa de o campanie militară calificată de Naţiunile Unite drept ‘epurare etnică’.
Programul pentru repatrierea de musulmani rohingya este tratat cu circumspecţie de experţi şi ONG-uri. Aceştia estimează că nu sunt întrunite condiţiile pentru o soluţionare a tensiunilor în statul Rakhine din Myanmar şi cer ca repatrierile să se facă exclusiv pe bază benevolă.
Numeroşi refugiaţi aflaţi în Bangladesh au declarat că nu doresc să se întoarcă în Myanmar, de unde au fugit – potrivit declaraţiilor lor – de masacre, violuri colective şi incendieri de sate. AGERPRES