CCR: Sesizarea PNL cu privire la unele prevederi ale legii de modificare a Codului muncii, respinsă

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins miercuri sesizarea PNL cu privire la unele prevederi ale Legii pentru modificarea și completarea Legii 53/2003 – Codul muncii.

Purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților, Cristina Pocora, a anunțat săptămâna trecută că liberalii au sesizat CCR cu privire la unele prevederi ale actului normativ care modifică și completează Codul muncii.

„În primul rând, legea încalcă dispozițiile art. 148 din Constituția României, prin netranspunerea corectă a Directivei 2008/104/CE. Forma legii nu ține cont de specificul activității societăților de muncă temporară care pun la dispoziție personal nu doar în România, ci și în afara României, prin detașare, creându-se, prin utilizarea noțiunii de salariu în loc de remunerație sau venit, toate premisele distrugerii a peste 100.000 de locuri de muncă, a aproximativ 300 de societăți de muncă temporară și, în ultimă instanță, a unui sector de activitate”, a precizat deputata PNL.

Ea a menționat și că legea încalcă dreptul de proprietate al angajatorului, garantat de Constituție.

Purtătorul de cuvânt al deputaților liberali a arătat că grupul parlamentar al PNL a solicitat Curții Constituționale să constate că prevederile alineatelor (3) și (4) ale art. 92, dar și prevederile alin (2) și (4) ale art. 145 din Legea pentru modificarea și completarea Legii 53/2003 — Codul muncii sunt neconstituționale.