Programul de atragere a remitențelor în economie PARE 1-1, lansat de Guvern în anul 2011, a fost apreciat de către participanții la o conferință de presă, ținută ieri cu ocazia încheierii vizitei la Chișinău a delegației Republicii Tadjikistan și a reprezentanților Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), drept un model de succes, care a trezit interesul mai multor țări, informează MOLDPRES.
“Programul PARE 1+1 a înregistrat rezultate remarcabile. Ne bucură faptul că experiența și succesul acestuia a trezit un interes viu din partea Tadjikistanului, altor state din regiunea Europei și a Asiei Centrale”, a declarat directorul general interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor M|ici și Mijlocii (ODIMM), Petru Gurgurov. El a adăugat că experiența pozitivă a Republicii Moldova a fost preluată și de alte țări, precum Ucraina, România și alți parteneri strategici de dezvoltare.
Secretarul de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Iulia Iabanji-Costin, a menționat că Programul de atragere a remitențelor în economie este unul prioritar pe agenda Guvernului și va fi implementat și în continuare. „Programul PARE 1+1 este considerat un model de bune practici atât pentru Guvernul nostru, cât și în plan internațional”, a mai spus Secretarul de stat.
„Suntem mândri că FAO, reprezentanții căreia se află în vizită în Republica Moldova a analizat și identificat acest program ca o experiență bună pentru a fi implementat în Tadjikistan”, a subliniat Iulia Iabanji-Costin.
Directorul adjunct și ofițerul responsabil pentru chestiuni curente FAO, Marco Sanchez, a apreciat că remitențele joacă un rol important în țări ca Republica Moldova, Tadjikistan, de aceea este foarte important atragerea lor în economie. Preluarea experienței Republicii Moldova va contribui la dezvoltarea economiei în Tadjikistan.
Reprezentantul delegației, Tolibjon Sharipov, șef adjunct al Serviciului de migrațiune din Tadjikistan, a menționat că experiența Republicii Moldova în implementarea Programului de atragere a remitențelor în economie este încurajatoare. Guvernul tadjik cu sprijinul FAO intenționează să pună în aplicare un model similar de atragere a remitențelor muncitorilor migranți sub formă de investiții în agricultură și în sectorul agroalimentar, prin acordarea granturilor pentru proiecte mici, inclusiv activități de formare și educație.
Programul PARE 1+1 a fost lansat în anul 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I. Datele ale ODIMM arată că, de la lansare, prin acest program a fost acordată finanțare în sumă de peste 213 milioane de lei, iar suma totală a investițiilor a depășit 678 milioane de lei, astfel că un leu oferit sub formă de grant generează 3,1 lei investiții în economie. În total, au fost create 3170 noi locuri de muncă.