Activitatea organizaţiilor de creditare nebancare va fi reglementată de o nouă lege. Proiectul are drept scop reedificarea cadrului juridic în materie de creditare nebancară şi a fost adoptat astăzi în lectură finală de către Parlament, comunică MOLDPRES.
Proiectul a fost propus de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) şi are drept scop reedificarea cadrului juridic în materie de creditare nebancară și, implicit, restructurarea entităților-operatori pe piață, dar și recalibrarea acestui sector, prin diminuarea riscurilor sistemice și protecția drepturilor consumatorilor de servicii, mai cu seamă, supravegherea limitată a acestor organizații, reglementarea minimă a cerinței de capital social și capital propriu, condițiile de activitate compozită, cerințe de clasificare a creditelor și de formare a provizioanelor pentru pierderi, mecanismul de protecție a beneficiarilor produselor de creditare nebancară și leasing.
Documentul reglementează particularităţile de constituire şi de activitate a organizaţiilor de creditare nebancară, inclusiv genurile de activităţi profesionale de bază permise acestora. În particular, este prevăzută procedura de eliberare a avizului prealabil înainte de înregistrarea în Registrul de stat al persoanelor juridice şi ulterior înregistrarea în Registrul organizaţiilor de creditare nebancară autorizate, ţinut de către CNPF.
De asemenea, a fost stabilită cerința privind mărimea minimă admisibilă a capitalului propriu, de 5 la sută din valoarea activelor. Documentul mai prevede efectuarea obligatorie a auditului în cazul în care valoarea de bilanț a activelor depășește 25 milioane de lei. De asemenea, sunt stabilite exigențele față de administratori. Proiectul prevede și alte cerințe prudențiale și neprudențiale față de organizațiile de creditare nebancară.
Potrivit modificărilor, organizațiile de creditare nebancară, la fel ca și alți participanți profesioniști la piața valorilor mobiliare, vor achita o plată regulatorie în mărime de până la 0,1 la sută din valoarea medie anuală a soldului creditelor nebancare și leasingului financiar înregistrat, dar nu mai mult de 200 mii de lei.
În prezent, pe piaţa autohtonă activează peste 130 de organizaţii de microfinanţare.
Deputaţii din fracţiunile PSRM şi PCRM au boicotat şedinţa plenară de astăzi, nemulţumiţi că proiectele propuse de ei pentru ordinea de zi nu au fost susţinute.