Evenimentele săptămânii 12-18 februarie la Ateneul din Iași

14 februarie, ora 17:00 -„Iubirea în epistole” – Expoziție de scrisori de dragoste

„În cinstea ta,

Cea mai frumoasă din toate fetele ce mint,

Am ars miresme-otrăvitoare în trepieduri de argint,

În pat ţi-am presărat garoafe

Şi maci –

Tot flori însângerate„

Celei care minte – Ion Minulescu

Anticarul Dumitru Grumăzescu surprinde publicul ieșean cu o nouă expoziție inedită, scoțând la lumină spre încântarea privitorilor îndrăgostiți, corespondența amoroasă a poetului Ion Minulescu. Cele mai picante dar și cele mai romantice scrisori de dragoste, ale acestuia, vor fi expuse în foaierul Ateneului din Iași. Vernisajul expoziției „Iubirea în epistole”, are loc miercuri, 14 februarie 2018, ora 17. Prezintă dr. Rodica Pop.  Intrarea liberă.

14 februarie, ora 19.00- Premiera Spectacolului „Éram și Éra”, regia Ovidiu Ivan

Într-o zi un rinocer stătea pe o bancă. Acum era bine.“Sunt proaspăt lipit” își spunea.Ca o zgardă argintie îi stătea lipiciul uscat.“Înainte nu eram cu capul pe umeri?”
Și-apoi, deodată
Apăru o fată
În palme l-a luat
Era cu un ochi loial și unul lăcrimat
Întors peste umăr o priveam
Și oricât de mult îmi doream
Să redevină viitoare
Eram devenit depărtare
Rinocerul nostru, văzându-și de lungul cornului, își zise atunci cu ochii cruciș “Parcă e mai potrivit acest corn ușor tocit”

Distribuția:
Cezara Fantu
Codrin Dănilă

Regia Ovidiu: Ivan
Scenografia: Titus Ivan
Concept grafic: George Ivan

Premiera Spectacolului „Éram și Éra” are loc miercuri 14 februarie 2018, ora 19, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, a Ateneului din Iași.

15 februarie, ora 19.00 – Spectacol de teatru „Romeo și Julieta making of”

În luna iubirii, Ateneul din Iași vă propune un spectacol de excepție despre ce se poate întâmpla atunci când se pune în scenă capodopera shakespeariană „Romeo și Julieta”.

„Spectacolul “Romeo şi Julieta… making of”, după comedia “Lada” de Ion Sava, propune o perspectivă contrastantă între superficialitatea, comoditatea şi ipocrizia unei realități de o actualitate (arhi)cunoscută şi profunzimea, sensibilitatea şi firescul iubirii prezente în fiecare din noi, dar pe care, din nebăgare de seamă sau… din grabă, le-am (cam) uitat. Un joc al aducerii aminte că fiecare dintre noi, cândva, a trăit povestea mirifică a iubirii celor doi, Romeo şi Julieta!” (Alexandru Radu Petrescu, regizor)

Distribuția: Erica Moldovan, Vlad Baba, Andrei Ciobanu, Cezara Fantu,Ana Hegyi, Codrin Dănilă, Ana Boatcă, Matei Pascariu, Daniel Onoae, Dumitru Florescu. Scenografia: Cătălin Târziu

15 februarie, ora 19.00 – Spectacol de teatru „Te iubesc, TATĂ”, regia Iuliana Moraru

​Spectacolul de teatru „Te iubesc, TATĂ!”, se adreseaza adolescenților ,dar și celor care se simt cu sufletul tânăr! Un spectacol tulburător în care cu siguranță ne vom regăsi. Destinul Verei poate fi destinul tău ,sau tatăl tău poate semana cu cel al Verei ,sau poate relația ta cu mama ta e la fel ca cea pe care o are Vera cu mama ei…Vino sa te convingi singur! Un spectacol care ne face să reflectăm asupra vieții care ne scapă atât de ușor printre degete…Un spectacol despre relațiile interumane care astăzi nu mai au aceeași valoare în existența noastră…Vă așteptăm cu drag să râdeți, să plângeți și să empatizați cu Vera( sau poate să priviți mai profund în sufletele voastre)! 50 de minute de incursiune în viața Verei, a ta, a ei, a lui…

17 februarie, ora 10.00 – Spectacol pentru copii „Peripețiile Prințesei Merida”

Trupa Marionnette Show vă așteaptă să descoperiți „Peripețiile prințesei Merida”, sâmbătă, 17 februarie 2018, ora 10.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Merida este, după cum bine știți, o prințesă diferită. Ea refuză cu îndărătnicire să poarte rochii încorsetate, să-și prindă părul în codițe și să poarte coroniță. Mama ei însă, încearcă prin fel de fel de mijloace să o învețe să se comporte ca o prințesă adevărată. Conflictul povestioarei noastre începe atunci când între cele două se produce o ceartă, iar Merida, furioasă și încăpățânată, pleacă de la castel dorindu-și ca mama ei să se schimbe. Dacă va reuși Merida sau nu să-și schimbe mama…vă invităm să aflăm împreună!

Povestea va fi presărată cu cântece hazlii și personaje încântătoare și va fi plină de dinamism și culoare!
Prințesa Merida, alături de personajele care îi vor fi alături, va transmite copiilor faptul că trebuie să învețe să-i accepte pe cei din jurul lor chiar dacă sunt diferiți, că nu trebuie să ia decizii majore atunci când sunt supărați sau nervoși, că nu trebuie să încerce să-i schimbe pe cei de lângă ei pentru că s-ar putea să facă o mare greșeală și că trebuie să fie întotdeauna curajoși!!

17 februarie, ora 19.00 -Spectacol de teatru „Cerere în căsătorie”, regia Radu Ghilaș

”Vodevilul „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov poate fi considerat un studiu despre căsătorie în ideea de pact, de alianță liber consimțită între bărbat și femeie, mai mult decât o uniune, nu în sens spiritual, ci mai degraba pragmatic, material. Până la semnătură și „da” avem, mai intai, cerere și ofertă. Ivan Vasilievici Lomov se hotărăște să-i ceară mâna fiicei lui Stepan Stepanovici Ciubukov, Natalia Stepanova, aducând în discuție bineînțeles, „zestrea”, Poiana boilor, ce duce la o serie de conflicte și tensiuni, bazate pe un joc de putere și de dominare.

Versiunea scenică transformă tragismul situației, tratat într-o formă comică, în comicul unei situații tratat într-o formă tragică, dezvaluind un mariaj politic, păstrând light-motivul – “zestrea”, un pământ, care deși este trecut prin focuri de pronume posesive, nu apartine niciunuia dintre personaje și cu toate astea provoacă câștiguri sau pierderi, căsătorie sau divorț, pace sau război. Războiul și tensiunile se incheie prin alianță, prin pact, prin verbul consimt.

Care este de fapt miza acestei căsătorii și ce avantaje are fiecare parte, care dintre copoi e mai bun, Otkatai sau Ugadai (care de această dată sunt chiar două personaje, două alter ego-uri, ce comunică cu stăpânii prin muzică și prin dans) sunt doar câteva din intrebarile ce construiesc un spectacol dinamic, complet, unde râsul, acordeonul și vioara păstrează bucuria și plăcerea viețiii.” Radu Ghilaș, regizor

Distribuția:
Stepan Stepanovici Chubukov – Emil Coșeru
Natalia Stepanovna – Cezara Fantu
Ivan Vasilievici Lomov – Codrin Dănilă
Otkatai – Diana Bucur
Ugadai – Ștefana Mihai

Regie – Radu Ghilaș
Scenografie – Cătălin Târziu
Coregrafie – Lorette Enache
Aranjament muzical – Dragoș Cohal

18 februarie, ora 12.00 – Spectacol pentru copii „Peter Pan”, regia Iulian Sandu

„Fiecare dintre noi am avut un Peter Pan care ne salva de reguli și era visul nostru de libertate. Peter Pan este un vis, o speranță că vom fi bine, că vom fi mari și puternici și le vom ști pe toate și nimeni și nimic nu ne va putea opri din drumul nostru. Haideți să închidem pentru o clipă ochii și să ne aducem aminte de copilărie. Haideți să ne lăsăm cuprinși de bucuria amintirilor și să parcurgem împreună această minunată poveste a lui Peter Pan, acest vis pe care cu toții l-am trait” (Iulian Sandu, regizor).

Peter Pan, băiatul care nu vrea să crească mare, și-a pierdut umbra. Wendy îl pândește și chiar îl așteaptă pe Peter Pan, deoarece are un secret: ea este cea care a gasit umbra lui Peter Pan și, pentru a-l ajuta, ea îi va coase umbra, ca Peter să nu o mai piardă. Peter Pan îi invită pe Wendy și pe frățiorii ei în „Țara de Nicăieri”, o țară a visurilor și a întâmplărilor minunate, unde pot ajunge doar în zbor. În țara de nicăieri, însă, sunt și pericole: Căpitanul Hook, dușmanul lui Peter Pan și Crocodilul Tic- Tac, care îl urmărește pe Căpitan. Ajunși în Țara de Nicăieri, Wendy acceptă să devină mama tuturor copiilor aduși în acel loc și se alege drept răsplată cu o casă. Cântecul ei le trezește celor doi frați (John și Michael) un dor aprins de casa părintească si cu toții iși doresc să se întoarcă la părinții lor. Peter Pan nu li se va alătura dar îi va ajuta să se salveze.

Distribuția: Peter Pan – Codrin Dănilă, Wendy – Cezara Fantu, Michael – Nicholas Kerezsy, John – Teodor Giurcanu, Dna. Darling – Erica Moldovan, Dl. Darling – Iulian Ioan Sandu/Andrei Ciobanu, Crocodilul – Ana Hegyi, Căpitanul Hook – Vlad Baba, Scăfârlie – Arun Cotic, Pârjol – Dragoș Maftei, Ferestruică – Marian Nechifor, Gălușcă – Ionel Apetrei. Muzica: Laurențiu Profeta. Libretist: Eugen Rotaru. Aranjament muzical: Flavius Mogoșan. Voce Mama – Angelica Solomon. Voce Peter Pan – Alexandru Solomon. Voce Tata – Iulian Ioan Sandu. Voce Wendy – Maria Rădean. Voce Crocodil – Raluca Zaharia. Voci copiii din Țara de Nicăieri : Piulilă – Gheorghe Ștefan, Ronțăilă – Breban Teodor, Șugubeață – Răileanu Matei, Inimosul – Gheorghe Dragoș.

18 februarie, ora 12.00 – Spectacol de teatru „Povestea Unirii”, un spectacol de Ovidiu Lazăr

Ateneul din Iași vă propune un eveniment de anvergură națională, un spectacol teatral unic: POVESTEA UNIRII.

Împreună cu actori societari ai Teatrului Național Iași, împreună cu actori profesori ai Universității Naționale de Arte Iași, împreună cu actori ai Teatrului Luceafărul Iași și cu actorii angajați sau colaboratori ai Ateneului, regizorul Ovidiu Lazăr a construit o poveste despre Iașiul și despre Moldova anilor 1857-1859, o poveste plină de emoție, de farmec și de adevăr, valabilă nu doar pentru Anul Marii Unirii, ci pentru toate anotimpurile vieții și ale istoriei noastre cotidiene.

Costume de epocă, melodii celebre, video mapping și alte elemente scenice vor compune O EMOȚIE, un spectacol plin de energii pozitive care va rămâne în sufletele și în gândurile spectatorilor pentru multă vreme.

Vă așteptăm să ne dați mâna și să devenim frați întru celebrarea vie și adevărată a sufletului românesc de astăzi și din totdeauna!

Distribuție:
Dumitru Florescu ( Alexandru Ioan Cuza)
Alexandra Paftală ( Elena Cuza)
Arun Cotic ( Costache Negri)
Alexandra Macovei ( Iosefina Negri)
Codrin Dănilă ( Iordache Lambrino)
Iuliana Crețu (Moraru) ( Zoe Lambrino)
Liviu Smântânică ( Alecu Balş)
Laura Bilic ( Smaranda Balș)
Petrică Ciubotaru ( Moș Ion Roată)
Dragoş Maftei ( Luchian)
Emil Coşeru ( Vasile Alecsandri)
Vlad Baba ( Nicolae Vogoride)
Ionuț Gînju ( Costin Catargiu)
Ana Hegyi ( Ecaterina Vogoride)
Irina Elena Frunză ( Eugenia Negri)
Andrei Ciobanu ( Mihail Kogălniceanu)
Cezara Fantu ( Sofia Coce)
Alexandra Acalfoaie ( Maria Obrenovici)
Alexandru Horga ( copil)
Tiberiu Rusu ( un ofițer)
Florin Pascariu ( Timpul)

Echipa de conceptie a spectacolului :
Video mapping – Silviu Luda
Spațiu sonor – Ion Ursulescu, Mădălin Marius Munteanu
Costume – Alina Dincă-Puşcaşu
Decor – Titus Ivan
Asistent Regie – Alice Moisă
Un spectacol de Ovidiu Lazăr