Concurenții la alegerile parlamentare, dar și candidații la alte funcții publice vor fi obligați să obțină un certificat de integritate care va fi eliberat de Autoritatea Națională de Integritate. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă susținut în urma ședinței săptămânale a formațiunii, transmite MOLDPRES.
Liderul democrat, Vlad Plahotniuc, a specificat că „s-a solicitat Guvernului să elaboreze certificatele de integritate pentru funcționarii și demnitarii aleși, precum şi perfecționarea mecanismului de verificare a integrității demnitarilor de stat”.
Totodată, deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a spus că acest proiect de lege, recent, a fost înregistrat în Parlament şi reprezintă o continuare a respectării şi implementării angajamentelor R. Moldova în lupta anticorupţie, în perfecţionarea mecanismului de integritate şi executarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind integritatea candidaţilor.
„Aceste mecanisme şi norme deja au fost introduse în Codul Electoral, dar pentru a funcţiona eficient avem nevoie să dezvoltăm mecanismul şi în legislaţia conexă. Astfel, acest certificat de integritate va fi un document, care va fi emis de Autoritatea Naţională de Integritate, în termen de maxim 15 zile. Nici un organ nu va putea să refuze eliberarea acestor certificate. Documentul va conţine: informaţii privind averile şi proprietăţile confiscate, incompatibilitățile constatate, conflictele de interese, limitări şi restricţii de a ocupa anumite funcţii”, a spus Sîrbu.
De asemenea, în cadrul briefingului, conducerea PDM a anunțat despre prezentarea unui aviz politic față de o inițiativă privind implementarea unui mecanism de promovare a femeilor în politică. „Un proiect în acest sens urmează a fi definitivat și înregistrat în Parlament de către deputații PDM. Acesta reprezintă un angajament care reiese din recomandările Comisiei de la Veneția și reprezintă un lucru necesar pentru modernizarea clasei politice. Acest mecanism a fost inclus deja în legislaţia electorală, dar totodată, urmează a fi dezvoltat şi în legislaţia conexă. În așa mod, ne dorim ca femeile să fie promovate intens în politică”, a remarcat Sergiu Sârbu.
Potrivit inițiativei, în vederea implementării sistemului electoral mixt a fost propus un mecanism prin care femeile vor colecta de două ori mai puține semnături pentru a candida într-o circumscripție uninominală. Totodată, va fi înaintat un supliment bugetar pentru partidele care au înaintat cel puțin 40% femei în circumscripții uninominale. Suplimentul va constitui un minim de 10% din suma alocată anual pentru finanțarea formațiunilor.