Constructorul auto francez Renault a raportat vineri vânzări şi profituri record pentru 2017, ceea ce consolidează poziţia directorului general Carlos Ghosn în faţa solicitărilor Guvernului francez pentru un plan clar de succesiune şi o mai mare integrare cu partenerul japonez Nissan, transmite Reuters.
Marja operaţională a grupului Renault, proprietarul Dacia, a crescut cu 17,4%, până la un nivel record de 3,854 miliarde euro, reprezentând 6,6% din cifra de afaceri, în timp ce veniturile au crescut cu 14,7% până la 58,77 miliarde euro graţie unei cereri solide pe piaţa din Europa. Profitul net a crescut cu 49,6% până la 5,114 miliarde euro, graţie unei contribuţii de 2,791 miliarde euro din partea Nissan.
„2017 a fost un nou an record pentru grupul Renault. Rezultatele comerciale şi financiare sunt o consecinţă a strategiei adoptată de mai mulţi ani şi a eforturilor tuturor colaboratorilor grupului”, a declarat preşedintele director general de la Renault, Carlos Ghosn.
Separat, Consiliul de Administraţie de la Renault şi-a dat joi acordul pentru un nou mandat de patru ani pentru Carlos Ghosn. Administratorii au fixat trei obiective prioritare pentru următorul mandat al lui Ghosn. Preşedintele director general va trebui să piloteze planul strategic „Drive the Future” care vizează o cifră de afaceri de 70 de miliarde de euro în 2022, să adopte măsuri decisive care să facă alianţa cu Nissan ireversibilă şi, de asemenea, să consolideze planul de succesiune.
Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. Alianţa regrupează zece mărci de automobile, 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană. AGERPRES