38,44% dintre români suferă de sindrom metabolic, iar 42,65% dintre aceștia sunt bărbați, în timp ce, în rândul femeilor prevalența este de 34,48%, potrivit prof. univ. dr. Mariana Graur. Datele au fost prezentate în cadrul Congresului de Boli Cronice Netransmisibile 2018, ce s-a desfăşurat în perioada 2-3 martie, la Bucureşti.
În ceea ce privește grupele de vârstă, afecțiunea este mai des întâlnită în rândul persoanelor de vârsta a treia (56,47%), urmate de cele cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani (45,82%), conform datelor.
Sindromul metabolic reprezintă asocierea mai multor afecțiuni care cresc riscul de diabet zaharat și boală cardiovasculară (accident vascular cerebral, infarct miocardic).
Criteriile de diagnostic pentru sindromul metabolic sunt reprezentate de: obezitate abdominală (circumferința taliei mai mare de 80 de cm pentru femei si 94 de cm pentru bărbați); trigliceride mărite; hipertensiune arterială; glicemie pe nemâncate crescută.
Afecțiunea poate fi ținută sub control prin adoptarea unui stil de viață din care să nu lipsească alimentația sănătoasă și mișcarea, dar și prin prescrierea unor medicamente specific, atrage atenţia specialistul.
Prof. univ. dr. Mariana Graur a expus şi câteva modele dietetice care ar putea fi utile în gestionarea sindromului metabolic. Astfel, o dietă bogată în legume fără amidon (roșii, ardei, castraveți, dovlecel, țelină, ceapă, usturoi, praz, vinete, morcovi, varză, broccoli, fasole verde, ridichi, ciuperci, conopidă, varza de Bruxelles, andive, sparanghel, anghinare, frunze verzi), fructe, sucuri naturale, pâine integrală, lactate, pește și popcorn făcut în casă poate reduce riscul obezității abdominale.
De altfel, potrivit specialistului, asocierea pozitivă dintre nivelul ridicat al glucozei, așa numita dietă vestică (bazată pe consumul unor cantități mari de care roșie și procestă, mâncare prăjită, unt, ouă, lactate grase etc) și consumul ridicat de alimente procesate bogate în trigliceride trebuie evitate atunci când se încearcă tratarea sau prevenirea hiperglicemiei și hipertrigliceridemiei.
În ceea ce privește activitatea fizică, este recomandat ca persoanele afectate de sindromul metabolic să meargă zilnic pe jos 30 de minute, dar să practice de 3-4 ori pe săptămână și alte sporturi precum înot, dans, mers pe bicicletă sau chiar alergat și aerobic.
Sursa: |