Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marţi că preşedintele Klaus Iohannis a făcut ceea ce trebuia să facă, şi anume să atragă atenţia asupra „disfuncţionalităţilor majore” provocate de legislaţia salarizării bugetarilor.
„Preşedintele a făcut ceea ce trebuia să facă, şi anume să atragă atenţia asupra disfuncţionalităţilor majore care sunt provocate de legislaţia salarizării în domeniul public şi de bulversarea fiscală introdusă prin Ordonanţa 79, Ordonanţa 4 privind supraimpozitarea contractelor part-time, Ordonanţa 60 privind supraimpozitarea firmelor care vor să angajeze persoane cu dizabilităţi, Ordonanţa 82 care a realizat raftul de la Pilonul II de pensii punând în pericol pensiile persoanelor care sunt active astăzi”, a spus Orban, cu privire la concluziile preşedintelui Iohannis după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Orban a susţinut că Legea salarizării bugetarilor este una proastă, dovadă fiind modificările aduse acestei legi prin ordonanţe de urgenţă şi prin amendamente la Ordonanţa de Urgenţă de modificare.
„Practic, această Lege a salarizării unitare a creat grave discriminări în sectorul public”, a spus preşedintele PNL.
El a dat exemplu faptul că în domeniul sănătăţii s-au mărit salariile pentru medici, în schimb nu s-au mărit salariile pentru celelalte categorii de personal din sistem, iar creşterea salariilor nete ale funcţionarilor este de maximum 4% pe salariul net, deşi „există zeci de mii, dacă nu cumva sute de mii de angajaţi în sectorul public cărora le-a scăzut salariile”.
„În ceea ce priveşte sectorul privat, şi astăzi aproximativ 30% dintre angajaţi nu au contractele noi de muncă în care să li se majoreze salariile brute pentru că nu se ştie dacă OUG 79 va fi declarată constituţională”, a mai spus Orban.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marţi cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, context în care a atenţionat Executivul că efectele legislaţiei salarizării bugetarilor arată că legea se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii şi a solicitat prudenţă în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetăţenilor. AGERPRES