Ministrul Educaţiei, după întâlnirea cu studenţii: Universitatea Bucureşti are 900 de locuri bugetate nerepartizate

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat, luni, după o întâlnire cu studenţii, că Universitatea din Bucureşti are 900 de locuri bugetate nerepartizate, care ar putea fi oferite celor care sunt la studii cu taxă. Reprezentanţii studenţilor s-au arătat surprinşi de aceste cifre.

Ministrul Educaţiei, după întâlnirea cu studenţii: Universitatea Bucureşti are 900 de locuri bugetate nerepartizate

„Peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de către Universitatea Bucureşti, deşi are suficient de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea utiliza. Aceste locuri au fost disponibilizate în urma abandonului şcolar, exmatriculării, ele sunt însumate din toţi cei trei ani, cele mai multe din anul trei.Totuşi, trebuie să remarcăm că lipsa unor proceduri interne în favoarea studentului face ca la UB să avem situaţia în care peste 900 de studenţi cu taxă nu ocupă locurile bugetate alocate. Universitatea Bucureşti nu le foloseşte. Nici nu încasează bani de la buget pentru acestea, nici nu le dă studenţilor de la taxă. Nu este o situaţie din acest an, ci şi din anii trecuţi, este un deficit bugetar destul de important”, a declarat ministrul Educaţiei, Valentin Popa.

În acest context, ministrul Educaţiei a explicat că universităţile care nu repartizează aceste locuri pierd bani mai mulţi de la stat decât ar primi de la studenţii care plătesc taxă.

Acesta a precizat că aceeaşi situaţie se regăseşte şi la studiile de master, unde sunt disponibile aproape 700 de locuri bugetate, peste 600 dintre ele fiind la anul doi.

„Dar asta este o caracteristică şi altor universităţi. Se întâmplă, din pacate, şi la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, unde aproximativ 550 de locuri la master, anul 2 sunt neutilizate, 400 de locuri la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, aproximativ 75 la Universitatea de Vest din Timişoara. Sunt procente importante de locuri la master, bugetate, pe care nu are cine să le ocupe, sunt pierdute în sistem, nu pot fi utilizate, în condiţiile în care la alte universităţi din România sunt peste 7.000 de studenţi cu taxă la anul doi master care le-ar putea ocupa”, a adăugat Popa.

Demnitarul a subliniat că va discuta cu Direcţia juridică din cadrul ministerului pentru a găsi cadrul legal prin care să redistribuie aceste locuri nerepartizate către alte universităţi sau facultăţi.

Reprezentanţii studenţilor prezenţi la discuţii au precizat că nu au ştiu despre aceste locuri nerepartizate.

„Este o cifră care ne surprinde şi pe noi. Cu siguranţă că vom lua o poziţie. Situaţia nu este doar pentru Universitatea noastră. Ministrul a invocat acest element legat de locuri. Acest lucru este de plâns şi vom fi extrem de atenţi ca acest lucru să nu se întâmple pentru acest an universitar. În continuare există disensiune legate de neuitilizarea unor indicatori calitativi (…)De aceea, în continuare, vom exercita mijloacele legale de presiune pentru a face ministerul să înţeleagă că abordarea nu este cea pe care trebuie să o aibă”, a menţionat reprezentantul studenţilor de la Universitatea Bucureşti, Horia Oniţa.

Studenţii au mai spus că încă nu s-a luat o decizie referitoare la greva japoneză pe care cele patru universităţi au iniţiat-o.

În cadrul întâlnirii, ministrul Educaţiei a afirmat că, anul trecut, Univeristatea din Bucureşti a pierdut mai multe locuri decât în acest an, dar nu au fost nemulţumiri în acest sens.

„Anul trecut această Universitate a suferit o pierdere de 100 de locuri la licenţă şi 210 locuri la master, sunt pierderi semnificative, dar anul trecut nu am văzut protest. Şi anul acesta s-au tăiat locuri, dar de data aceasta s-a prezentat o fundamentare”, a spus Popa

Universitatea din Bucureşti a anunţat, vineri, că va căuta soluţii pentru studenţii care vor fi afectaţi de alocarea locurilor, prin acordarea unor burse sau finanţări de la angajatori pentru a îi determina pe tineri să nu părăsească facultatea.

„Dacă nu se vor rezolva aceste lucruri, până la admitere, noi suntem conştienţi că trebuie să facem ceva pentru studenţii noştri. (…) Problema cea mare este pentru studenţi şi ne gândim să găsim modalităţi pentru acest an dacă ministerul va rămâne pe această poziţie pentru a compensa, pentru a-i ajuta pe studenţi prin burse pe care se le dea universitatea, prin finanţări de la angajatorii noştri, care să îi ţină în facultate pe studenţii noştri foarte buni. Cum ar fi ca un student, care termină la drept sau la sociologie, să meargă la un master pe inginerie?”, a precizat preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, Marian Preda.

Universitatea Bucureşti este de săptămâna trecută în grevă japoneză, principala nemulţumire fiind reprezentată de repartizarea cifrei de şcolarizare către universităţi pentru anul universitare 2018-2019.

Senatul Universităţii din Bucureşti a solicitat Ministerului Educaţiei anularea imediată a repartizării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi revenirea la cifra de şcolarizare aferentă anului universitar anterior, până la elaborarea şi implementarea unor criterii juste şi transparente.

În urmă cu o săptămâna, ministrul Educaţiei a spus că alocarea locurilor la universităţi nu s-a făcut pe criterii politice, precizând că repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă.

Potrivit acestuia, la studiile de licenţă, Universitatea pierde 60 de locuri faţă de anul precedent, la master sunt alocate cu 334 de locuri mai puţin, iar la doctorat, au fost „tăiate” 59 de locuri, cu 17% mai puţin decât în anul universitar 2017-2018″.

MEDIAFAX