Constantin: S-a decis înființarea Agenției Naționale Fitosanitare

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că, în ședința de Guvern de luni, s-a decis reorganizarea instituției pe care o conduce iar, în cadrul acestui proces, se va înființa Agenția Națională Fitosanitară.

„Au fost emise șase hotărâri de Guvern care vizează reorganizarea Ministerului Agriculturii (…) Ministerul în ansamblu se reorganizează prin desființarea unor direcții și transformarea acestora în agenții din subordinea Ministerului Agriculturii, de exemplu, Agenția Națională Fitosanitară, care se înființează prin hotărâre de Guvern. Este pentru prima dată când funcționează în România această agenție, pentru ceea ce înseamnă o organizare mai bună din punct de vedere al siguranței în sectorul vegetal și nu numai”, a spus Constantin, la finalul ședinței de Guvern de luni.

El a adăugat că această agenție este înființată prin preluarea laboratorului și personalului de la Laboratorul Central Fitosanitar, a Direcției fitosanitare existente în Ministerul Agriculturii, optimizându-se activitatea în domeniul fitosanitar prin desființarea structurilor centrale și crearea unei singure autorități naționale în domeniu.

„Se vizează de asemenea întărirea controlului fitosanitar teritorial și vamal. Va exista posibilitatea finanțării din venituri proprii, lucru care până acum nu exista. Estimăm că, prin finanțarea din venituri proprii, încasarea de taxe și tarife pentru serviciile prestate, activitatea agenției va contribui la ceea ce înseamnă siguranța în acest domeniu și la consolidarea sistemului de inspecție pe care îl vizăm”, a menționat ministrul Agriculturii.