Vreme deosebit de geroasă la final de an, cu minime de -22 de grade în noaptea de Revelion

ger-termometru-604-nicu-mircea1Regimul termic va fi caracterizat de o vreme deosebit de rece în ultimele zile din acest an, temperaturile minime coborând în noaptea de Revelion chiar și până la -22 de grade Celsius în regiunea Transilvaniei, în timp ce maximele din data de 31 decembrie se vor încadra între -15 și -6 grade Celsius, anunță meteorologii în prognoza valabilă pentru perioada 29 decembrie 2014 – 11 ianuarie 2015, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză, temperatura aerului va marca o scădere treptată, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasă în cursul nopților de 30 și 31 decembrie, când minimele nocturne vor coborî, în medie, spre—14 grade. Maximele diurne vor avea o evoluție similară, astfel încât vor scădea spre—6 grade pe 30 și 31 decembrie și 1 ianuarie. Ulterior, vremea se va încălzi ușor și treptat, până la aproximativ un grad ziua și de la—6 la—5 grade noaptea, între 3 și 5 ianuarie, pentru ca, după această dată și până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, să se înregistreze medii termice de 2-3 grade ziua și—4 grade noaptea, regimul termic devenind apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Vor fi precipitații pe arii destul de extinse, ninsori în prima zi și predominant lapovițe și ninsori, aproape zilnic după data de 2 ianuarie.

În Crișana, la începutul intervalului de prognoză, vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopților, iar regimul termic va fi caracterizat prin temperaturi medii diurne de la—7 la—6 grade între 30 decembrie și 1 ianuarie, când și valorile nocturne vor scădea spre—13 grade. Între 2 și 6 ianuarie va avea loc un proces de încălzire ușoară de la o zi la alta, astfel încât, între 6 și 11 ianuarie, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de până la 2 grade și minime situate în jurul valorii de—4 grade, în medie. Probabilitatea pentru precipitații predominant sub formă de lapoviță și ninsoare va crește după data de 2 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ în intervalul 6 — 9 ianuarie.

În Transilvania, vremea va fi tot mai rece în prima parte a intervalului, devenind geroasă în cursul nopților între 30 decembrie și 3 ianuarie, iar în dimineața zilei de 1 ianuarie media temperaturilor minime va scădea spre—22 de grade Celsius. Maximele diurne vor marca, de asemenea, o scădere, spre valori medii de—11…-10 grade, ce vor caracteriza o vreme geroasă în cursul zilelor de 30-31 decembrie și 1 ianuarie. Ulterior, regimul termic va marca o creștere treptată, iar după data de 3 ianuarie valorile vor fi apropiate de normele climatologice ale primei decade de ianuarie, respectiv între—2 și zero grade, ziua, și între—10 și—8 grade noaptea, mediate pe întreaga regiune. Va ninge moderat cantitativ pe 29 decembrie, apoi probabilitatea pentru precipitații va fi în scădere, pentru ca, începând cu data de 3 ianuarie, să crească din nou, ninsorile fiind de așteptat la nivel local aproape în fiecare zi până la sfârșitul intervalului de prognoză.

În Maramureș, în primele zile ale intervalului, vremea se va răci accentuat, de la valori maxime de—5 grade și minime de—4 grade la început, spre medii termice diurne de—8…-6 grade și valori nocturne de—15…-14 grade, între 30 decembrie și 1 ianuarie. În perioada 2 — 4 ianuarie va avea loc o încălzire, pentru ca, în intervalul 4-11 ianuarie să se înregistreze, în medie, între—2 și zero grade ziua și în jurul a—6 grade noaptea, valori medii ce vor caracteriza o vreme normală pentru prima decadă a lunii ianuarie. Vor fi precipitații sub formă de ninsoare, la nivel local pe 29 decembrie și, din nou, între 2 și 11 ianuarie, dar mai importante cantitativ în intervalul 6-9 ianuarie.

În Moldova, în primele zile ale perioadei de prognoză, temperaturile vor fi în scădere treptată, caracterizând o vreme deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii decembrie, chiar geroasă, cu valori medii ale maximelor diurne de până la—11 grade și ale minimelor nocturne de aproximativ—20 de grade, pe 31 decembrie-1 ianuarie. Apoi vremea se va încălzi, iar între 2 și 11 ianuarie regimul termic nu va avea variații importante, fiind caracterizat de valori medii diurne de la—1 la zero grade și nocturne de la—8 la—6 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Va ninge, local abundent, pe 29 decembrie, după care ninsorile se vor semnala sporadic, pe arii restrânse și vor fi neînsemnate cantitativ.

În Dobrogea, vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă din an în primele zile ale intervalului de prognoză, iar pe 31 decembrie și 1 ianuarie nopțile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de—14…-11 grade, în timp ce valorile diurne vor scădea spre aproximativ—8 grade Celsius în ultima zi a anului. Între 1 și 4 ianuarie vremea se va încălzi, pentru ca, după această dată și până la sfârșitul perioadei de prognoză, să nu se mai înregistreze variații semnificative ale regimului termic, astfel încât media maximelor va fi cuprinsă între două și 4 grade, iar cea a minimelor nocturne între—4 și minus două grade, în general, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic pentru prima decadă a lunii ianuarie. Se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare, moderate cantitativ, pe 29 decembrie, apoi la nivel local pe 3 și 4 ianuarie, și aproape zilnic după data de 6 ianuarie, dar mai slabe cantitativ și pe arii mai restrânse.

În Muntenia, în primele zile ale prognozei, vremea va fi tot mai rece, devenind geroasă în cursul nopților și al dimineților între 30 decembrie și 3 ianuarie, când minimele nocturne vor scădea sub—10 grade, atingând o medie de—20 de grade Celsius în dimineața zilei de 1 ianuarie. Maximele diurne vor avea o evoluție similara, fiind în scădere de la valori de minus două grade, în medie, la începutul intervalului, spre—9 grade pe 31 decembrie, pentru ca apoi sa crească din nou până la aproximativ zero grade Celsius, în intervalul 3 — 6 ianuarie. După 6 ianuarie și până la finalul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic nu va avea variații importante, valorile de temperatura urmând a se situa în jurul normelor climatologice ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de două grade și ale minimelor între—6 și—5 grade. Vor fi precipitații sub formă de ninsoare pe data de 29 decembrie și pe arii restrânse pe 3 și 4 ianuarie, iar după 6 ianuarie vor fi precipitații mixte, slabe cantitativ, aproape zilnic.

În Oltenia, la începutul intervalului, temperaturile vor fi în scădere, spre valori cu mult sub normele climatologice ale perioadei, respectiv maxime diurne ce vor coborî spre—8…-7 grade Celsius, în medie regională, pe 31 decembrie și 1 ianuarie, când vor fi minime nocturne, în medie, de aproximativ—20 de grade. Ulterior, vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel încât între 3 și 11 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, respectiv maxime între zero și un grad Celsius și minime în jurul a—6 grade, fără variații semnificative. În intervalul de prognoză va ninge slab pe 29 decembrie, pe 3 și 4 ianuarie, dar temporar și între 6 și 11 ianuarie.

La munte, temperatura aerului va fi în scădere în primele zile ale intervalului, astfel încât pe 30 decembrie maximele diurne vor atinge, în medie regională,—15 grade Celsius, iar minimele nocturne în dimineața zilei de 31 decembrie vor scădea spre—20 de grade. Ulterior, până pe data de 3 ianuarie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar mediile termice vor crește spre—4 grade, ziua, și spre—10 grade noaptea, valori în jurul cărora se vor menține până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Pe 29 decembrie și aproape zilnic după data de 3 ianuarie, va ninge local, însă cantitățile de precipitații vor fi în general slabe.