Sănătatea nu înseamnă doar lipsa unei boli, faptul că nu avem probleme de mobilitate sau că ne putem mişca.
Iată ce însemană conceptul de sănătate și cum ne putem menține sănătoși.
Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca fiind „starea de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii”.
Sănătatea este influențață de mai mulți factori, cum ar fi mediul în care trăim, relațiile sociale, obiceiurile pe care le avem.
A avea grijă de sănătatea personală înseamnă a te simți mai bine, înseamnă mai multă productivitate, înseamnă scăderea riscului de boli și deces. Absența unei boli nu înseamnă neapărat că suntem sănătoși. Sănătatea fizică și psihică sunt cele două tipuri de sănătate cel mai frecvent discutate. De asemenea, vorbim despre sănătatea relaţională, sănătatea spirituală, sănătatea cognitivă, sănătatea emoțională și sănătatea financiară.
Toate acestea sunt interconectate şi funcţionează ca un întreg. Sănătatea fizică este menținută mai ales prin sport, alimentație, evitarea factorilor de risc ce ne predispun la boli, iar aceste elemente sunt piatra de temelie şi pentru celelalte aspecte ale sănătăţii.
Iată ce înseamnă un stil de viaţă sănătos şi care sunt elementele care îl descriu:
Alimentație sănătoasă și echilibrată
Pentru un stil de viață sănătos, se recomandă mai ales consumul crescut de fructe și legume, reducând adaosul de grăsimi, zahăr și sare.
• Adoptă o alimentație echilibrată și sănătoasă, bazată în special pe produse naturale, de natură vegetală.
• Consumă cereale integrale și alte surse sănătoase de carbohidrați naturali.
• Consumă o varietate de legume și fructe, de preferință proaspete și locale, de câteva ori pe zi (cel puțin 5 porții pe zi).
• Redu consumul de grăsimi saturate și înlocuiește-le cu grăsimi din surse naturale, sănătoase.
• Redu consumul de carne grasă.
• Consumă leguminoase, fructe oleaginoase și semințe.
• Consumă lactate cu un conținut mai redus de grăsimi.
• Redu consumul de sare și zahăr.
• Redu consumul de alcool și nu fuma.
• Consumă pește de cel puțin două ori pe săptămână, inclusiv o porție de pește uleios. Pește precum macroul, sardinele, tonul proaspăt și somonul sunt o sursă de grăsimi Omega-3, care pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.
• Alege să gătești prin metode sănătoase, cum ar fi fierbere, coacere, microunde, evitând prăjirea.
Legumele și fructele conțin cantități crescute de nutrienți, cum ar fi vitamine și antioxidanți, care ajută la stimularea sistemului imunitar și luptă împotriva bolilor. Antioxidanții ajută la combaterea bolilor oculare, mențin sănătatea pielii și sănătatea generală. Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul de fructe și legume ca o parte obișnuită a alimentației.
Consumă porții moderate. Dacă menții dimensiunile moderate ale porțiilor, este mai ușor să te menții la o greutate optimă. Alimentele naturale nu sunt bune sau rele. Totul ține de controlul porțiunilor.
Fără alcool, tutun sau alte dependențe! – Evită consumul excesiv de alcool, renunță la fumat sau la alte vicii care îți pot periclita starea generală de sănătate. Astfel, îți îmbunătățești sănătatea întregului organism.
Hidratarea suficientă – Apa este esențială pentru sănătatea organismului, ajută la eliminarea toxinelor din organism, îmbunătățește funcția creierului, energizează mușchii, controlează creșterea în greutate și echilibrează temperatura corpului. Se recomandă să bei aproximativ 8 pahare de apă pe zi.
Stilul de viață activ
Sportul este o modalitate foarte bună de a îți menţine starea de bine şi contribuie la îmbunătățirea longevității și sănătății generale. Incearcă să faci exerciții fizice de cel puțin trei ori pe săptămână. Asociația Americană a Inimii recomandă 150 de minute de exerciții în fiecare săptămână sau o oră de antrenamente de cel puțin trei ori pe săptămână.
Sedentarismul poate creşte considerabil riscul de deces. Persoanele care sunt inactive din punct de vedere fizic sunt de două ori mai susceptibile riscului de boli de inimă sau accident vascular cerebral. Deși efectul protector al exercițiului asupra bolilor cardiovasculare este bine cunoscut, este mai puțin cunoscut faptul că activitatea fizică poate reduce riscul unor forme de cancer.
Efectuează exerciţii aerobe de intensitate variată de 3-4 ori pe săptămână, exerciții de rezistență, exerciții de forță, exerciții de stretching și flexibilitate, exerciții de echilibru. Orice tip de antrenament este util și important pentru sănătatea generală.
Menținerea la o greutate sănătoasă
Încearcă să te menții la o greutate sănătoasă (un IMC de 18,5-25) prin aportul alimentar sănătos și echilibrat și adoptarea unui stil de viață activ. Indicele de masă corporală (IMC) este o modalitate de a arăta dacă greutatea unui individ este cea potrivită pentru înălțimea sa. Un IMC de 18,5 până la 24,9 este în intervalul optim. O persoană cu un IMC de 25 până la 29,9 este considerată supraponderală, iar cineva cu un IMC de 30 sau mai mare este considerat obez.
O altă modalitate de a afla dacă ești expus riscului cauzat de excesul de greutate și de obezitate este măsurarea taliei. La femei, circumferința taliei mai mare de 89 cm este considerată prea mare (obezitate), iar la bărbați o circumferință a taliei mai mare de 102 cm considerată prea mare, asociată cu obezitatea.
Obezitatea crește riscul de diabet tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral, hipercolesterolemie, hipertensiune, boli renale, boli hepatice, anumite forme de cancer.
Socializarea
Sănătatea nu include doar fizicul, ci și psihicul și emoțiile. Relațiile sociale sunt absolut necesare oricărui individ. Se reduce astfel singurătatea și depresia, ceea ce poate duce la o viață mai lungă, mai sănătoasă și mai plină de satisfacții.
Obiceiurile sănătoase pentru construirea unor relații puternice includ:
•Creșterea cercului de prieteni și cunoștințe.
•Menținerea relațiilor cu prietenii și familia.
•Includerea în grupuri sociale de diferite tipuri, fie că vorbim de grupuri de dezvoltare personală, grupuri religioase sau alte categorii.
•Comunicarea cu grupuri de diferite vârste, nu doar de vârsta ta.
•Evitarea izolării.
Sănătate mentală și cognitivă – o gândire echilibrată, bunăstare emoțională și un creier antrenat
Sănătatea mentală se referă la bunăstarea emoțională, socială și psihică a unei persoane. Sănătatea mentală este la fel de importantă ca sănătatea fizică pentru un stil de viață sănătos. Este mai greu să definim sănătatea mentală decât sănătatea fizică, deoarece, în multe cazuri, diagnosticul depinde de percepția individuală a experienței.
Sănătatea mentală depinde de modul în care un individ:
•se bucură de viață;
•modul în care reacționează la anumite situații dificile;
•echilibrul personal;
•capacitatea de adaptare la situații dificile etc.
Starea de spirit este o parte importantă a sănătății mentale și a bunăstării. Dacă ai o dispoziție proastă atunci poți observa efecte negative în interacțiunile cu ceilalți și experiențele tale zilnice.
Fii optimist, alege să vezi partea plină a paharului fără a-ți pierde din realism, angrenează-te în activități plăcute, care te relaxează, antrenează-ți fizicul și psihicul.
Mai puțin stres – Gestionarea stresului te ajută să menții un stil de viață echilibrat și sănătos. Dacă ești stresat, asigură-te că te poți relaxa după o zi lungă. Te poți relaxa ascultând muzică, meditând, citind, făcâd sport sau urmărind o comedie. Aceste activități vor ajuta la eliberarea endorfinelor, stimulând stările de fericire și confort.
Antrenează-ți mintea – Fie că citești, înveți ceva nou, faci un rebus sau un puzzle, creierul tău se antrenează și acest lucru nu poate aduce decât beneficii stării generale de sănătate. Antrenează-ți memoria, capacitatea de atenție, atenția distributivă etc., pentru a preveni bolile neurodegenerative și pentru a-ți menține sănătatea creierului.
Surse:
(1) Health Tips for Adults, link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/health-tips-adults
(2) What is health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917469/
(3) Health: What does good health really mean?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/150999.php