Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi afirmă că imaginea Ministerului de Interne este grav afectată de „presiunile politice ale PSD”, iar mandatul ministrului de resort, Carmen Dan, reprezintă un „coşmar pentru relaţia dintre Interne şi cetăţeni”.
„În mod evident, modul incoerent şi impredictibil în care a acţionat Poliţia în cazul automobilului înmatriculat în Suedia are la bază presiunile politice ale PSD. Este anormal ca într-un stat de drept să întocmeşti un dosar penal, deşi admiţi chiar tu că nu înţelegi dacă fapta este incriminată. O sancţiune penală trebuie să aibă la bază o lege clară, predictibilă, pe care o recunoşti şi o aplici imediat, nu una pe care o improvizezi pe parcurs. Rezultatul direct al acestui mod de acţiune este că reputaţia Poliţiei şi încrederea cetăţenilor în instituţii subordonate MAI scad vertiginos, efectul fiind unul nedrept pentru angajaţii de bună credinţă, experimentaţi şi bine pregătiţi de la nivelul Ministerului de Interne”, afirmă Raeţchi într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
El subliniază că „tentativele de politizare” ale unor instituţii aflate în subordinea Ministerului de Interne trebuie oprite şi dă câteva exemple în care susţine că s-au comis abuzuri asupra cetăţenilor.
Astfel, liberalul indică politizarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă, prin trecerea acesteia în controlul exclusiv al lui Carmen Dan, menţionând că, potrivit presei, Serviciul ar fi monitorizat, în 2011, afacerile pe care Liviu Dragnea le-ar fi făcut cu statul prin Teldrum, motiv pentru care acesta trebuia preluat de PSD.
De asemenea, Raeţchi menţionează susţinerea, de către Carmen Dan, a unui proiect de lege prin care Jandarmeria s-ar fi transformat în organ de cercetare judiciară, miza fiind restrângerea libertăţilor civice; folosirea disproporţionată a forţei de către jandarmi la protestele anti-PSD, în momente în care politicienii PSD acuzaseră Jandarmeria de „trădare”, utilizarea jandarmilor pentru asigurarea pazei lui Liviu Dragnea la mai multe termene de la Înalta Curte în dosarul în care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni cu executare; ocolirea structurilor de protecţie informativă din cadrul MAI de către Carmen Dan – de teama „statului paralel” – şi utilizarea serviciilor unor civili care au înscenat scandalul „Microfonul”, cu efecte jenante greu de descris pentru specialiştii din minister; folosirea sintagmei „lovitură de stat” de către ministrul de Interne, Carmen Dan, în timpul războiului intern din PSD dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu, fapt inacceptabil pentru poziţia pe care o ocupă şi care putea genera acţiuni incontrolabile ale sistemului de ordine publică; prezentarea de către ministrul Carmen Dan a unei liste oficială a persoanelor care susţineau protestele anti-PSD în februarie 2017, gest care, venind din partea conducătorului Ministerului de Interne, a fost, potrivit liberalului, o acţiune de intimidare de tip sovietic.
„În concluzie, imaginea Ministerului de Interne este grav afectată de greşelile din ultimii ani, greşeli generate de presiunile PSD. Vor fi necesare eforturi majore pentru a alunga amintirea mandatului Carmen Dan şi a recâştiga încrederea publicului”, conchide deputatul PNL. AGERPRES