Câteva sute de educatoare, învăţători şi profesori din România, Moldova, Ucraina şi Serbia participă, în perioada 6-9 august, la un congres găzduit, în Anul Centenarului Marii Uniri, de Alba Iulia, a informat Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo).
Conform sursei citate, la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, al 41-lea congres al AGIRo, vor fi prezente câteva sute de persoane din România, Moldova, regiunile Cernăuţi şi Odessa, din Ucraina, şi dintre Timoc şi Morava, din Serbia.
„Ca întotdeauna, vor fi susţinute numeroase cursuri şi ateliere (cu adeverinţe corespunzătoare) şi vor fi invitaţi speciali din mediul didactic şi cultural. Se vor putea face înscrieri şi la un curs cu credite. Edituri prestigioase îşi vor prezenta noutăţile şi vor distribui pachete gratuite participanţilor”, se arată în comunicatul AGIRo, semnat de către preşedintele asociaţiei, Viorel Dolha.
În cadrul forumului, va fi evocat şi rolul dascălilor în înfăptuirea Unirii. „La 1 Decembrie 1918 au participat ca delegaţi de drept câte 2 delegaţi de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învăţătoreşti din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş şi câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 şcoli secundare, institute teologice, pedagogice şi şcoli civile româneşti. Cadre didactice au mai participat atunci şi ca delegaţi aleşi în cercurile electorale româneşti, dar şi delegaţi reprezentând societăţi culturale sau secţiuni comitatense ale gărzii naţionale. Pe lângă aceşti învăţători şi profesori cu drept de vot au mai fost prezente la Marea Adunare Naţională alte sute de cadre didactice, însoţind sătenii români din toate zările Transilvaniei”, se menţionează în comunicatul citat.
Organizatorii dau asigurări că participanţii la congres vor avea parte de o serie de „surprize şi momente memorabil de înălţătoare”.
La eveniment şi-a anunţat prezenţa, potrivit comunicatului, şi Nicolae Furdui Iancu, învăţător timp de mai mulţi ani în Alba Iulia, oraşul în care interpretul de muzică populară locuieşte.
AGIRo este o asociaţie nonguvernamentală, continuatoare, potrivit celor menţionate pe site-ul său, a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România cu statut autentificat în 1927 şi a cărei activitate a fost abuziv întreruptă în 1945, reactivată prin hotărârea celui de al 28-lea Congres Naţional al Învăţătorilor din România şi a Învăţătorilor Români de peste Hotare de la Arad, în octombrie 2006.
Potrivit aceleaşi surse, AGIRo funcţionează ca o federaţie, având în jumătate dintre judeţe asociaţii judeţene ale învăţătorilor care sunt membre AGIRo, iar în cealaltă jumătate a judeţelor sucursale judeţene ale AGIRo. „Mai avem sucursale în alte 7 state în care există comunităţi româneşti”, se precizează pe site-ul asociaţiei. AGERPRES