Medicii generalişti ar putea detecta mai devreme unul dintre tipurile rare de cancer cu ajutorul unor simple analize de sânge, sugerează un nou studiu, potrivit Press Association.
Cercetătorii au descoperit că asocierea a două teste de sânge efectuate frecvent în practica medicilor generalişti ar putea exclude prezenţa mielomului multiplu – o formă de cancer a măduvei osoase – sau să conducă la recomandarea unor investigaţii suplimentare.
Simptomele bolii sunt, de cele mai multe ori, nespecifice, ceea ce face ca diagnosticul să fie dificil de pus.
Diagnosticarea târzie, care afectează un procent important dintre pacienţi, poate duce la rezultate mai slabe în ceea ce priveşte rata de supravieţuire.
Cercetătorii au examinat pacienţi din Marea Britanie ale căror informaţii medicale sunt păstrate în Clinical Practice Research Datalink pentru a stabili dacă testele de sânge sunt utile în diagnosticarea mielomului.
Experţii de la Universitatea Oxford, Universitatea Exeter şi din cadrul Chiddenbrook Surgery, Crediton, au identificat 2.703 de cazuri de corespondenţe dintre 12.157 de participanţi verificaţi.
Studiul, publicat în British Journal of General Practice, sugerează că simpla combinaţie a doi parametri din analizele de sânge poate fi suficientă pentru a pune un diagnostic.
Autorii au stabilit că medicii ar putea exclude riscul acestei forme de cancer la pacienţii care au avut rezultate normale la parametrul vâscozităţii plasmei (PV) sau rata de sedimentare a eritrocitelor (ESR) în combinaţie cu un test care examinează nivelul normal al hemoglobinei.
Cercetătorii au descoperit că, în anul de dinaintea diagnosticării, 85% dintre pacienţii cu mielom au avut un nivel anormal al parametrului ESR, în comparaţie cu 46% dintre participanţii provenind din eşantionul de control.
În acelaşi timp, 81% aveau un nivel anormal al parametrului PV comparativ cu 41% în eşantionul de control.
Autorii sugerează că ar putea fi introdusă o modalitatea automată în istoricul medical al pacienţilor care să-i alerteze pe medici referitor la simptomele relevante sau la schimbări în parametrii de sânge care au legătură cu mielomul.
”Combinaţia nivelului hemoglobinei, substanţă responsabilă de răspândirea oxigenului în corp, şi unul dintre cei doi markeri ai inflamaţiei (rata de sedimentare a eritrocitelor sau vâscozitatea plasmei) sunt indicii suficiente pentru a exclude prezenţa mielomului, spune Constantinos Koshiaris, de la Universitatea Oxford, autor principal al studiului.
”Dacă sunt identificate valori anormale în cadrul testului, ar trebui efectuate urgent teste de identificare a proteinelor din urină, care pot accelera diagnosticul”, a mai spus cercetătorul.
”Tratamentul acordat la timp ar putea îmbunătăţi semnificativ rata de supravieţuire în cazul acestei boli,” spune profesorul Willie Hamilton, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Exeter.
”Informăm asupra unei forme simple prin care medicii pot verifica pacienţii care prezintă simptome precum dureri de spate, coaste sau toracice sau infecţii respiratorii frecvente şi să determine dacă suferă sau nu de mielom”, a adăugat specialistul. AGERPRES