Traseele reparate în cadrul Programului „Drumuri bune pentru Moldova” sunt date în exploatare doar după ce calitatea acestora este verificată de către laboratorul mobil al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), informează MOLDPRES.
Pe lângă ASD, calitatea lucrărilor mai este analizată de responsabilii tehnici, care se află în fiecare zi pe teren, în fiecare localitate unde au loc intervenții. În plus, în momentul în care sunt finalizate toate lucrările de reabilitare a drumurilor într-un anumit raion, acestea mai sunt verificate și de Inspecția de Stat în Construcții.
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că Programul „Drumuri bune pentru Moldova” a fost un examen pentru instituția pe care o conduce, pentru autoritățile locale și antreprenori. „Suntem conștienți că este un proiect fără precedent. Am pus accent pe calitate, am mers personal și am verificat fiecare tronson unde au fost semnalate probleme. Am avut situații dificile, am avut antreprenori care nu și-au îndeplinit obligațiunile”, a afirmat Gaburici.
Ministrul a mai adăugat că își dorește ca programul să aibă continuitate. „Îmi doresc ca în patru ani de zile să avem câte 4 – 5 km de drumuri bune în fiecare sat din Moldova, astfel încât drumurile bune să ducă copiii la școli și grădinițe, să ducă bolnavii sau bătrânii la instituțiile medicale și pe noi, pe toți să ne ducă acasă, în satele noastre”, a conchis Gaburici.
Directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, a declarat că traseele reabilitate au un an garanție, iar durata lor de viață este de cel puțin 10 ani.
În cele aproape două luni și jumătate de la începutul lucrărilor, din totalul celor peste 1200 de km de drumuri incluși în Program, au fost reparați circa 500 km. Lucrările pe alți 200 km se află în desfășurare.
Anatol Usatâi, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a afirmat că în lucrările de reabilitare a drumurilor sunt implicați 2500 de muncitori, 700 de unități de transport și 15 uzine de asfalt.
În unele raioane, cum ar fi Basarabeasca și Cimișlia, executarea lucrărilor a fost suspendată din cauza unor proiecte de conectare la rețeaua de canalizare și la apeduct, inițiate de autoritățile locale. După finalizarea acestora, vor fi reluate lucrările de asfaltare a drumurilor.
În cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, lansat în luna martie curent de Guvern, vor fi reabilitate 1275 km de drumuri în 1200 de localități. În acest scop au fost alocați 1,6 miliarde de lei