Breaking News

ADEVĂRATUL ȘI PROFUNDUL ACASĂ

Întreaga lună august, la Iași, în fața Primăriei Municipiului, s-a spus, la sfârșitul săptămânilor, poezie. Pur și simplu, cinci poeți urcați pe o scenă, special amenajată, au susținut adevărate recitaluri substanțiale din poeziile lor. Mai mult, după fiecare poet, spectatorii aveau să audă o melodie folk, de fapt ”o poezie cântata”, după cum avea să-și definească prestația cunoscutul cantautor Cezar Popescu, constant participant la acest proiect.

Relația dintre poezie și ieșean nu este una nouă. Nu este ceva ieșit din comun. Relația de prietenie dintre poet și cetățenii Iașului este una firească, normală. NImeni nu se miră, nimeni nu se extaziază. Toți trecătorii pe pietonalul Ștefan Cel Mare și Sfânt, care aud poezie, se opresc și se așează pe scaunele puse în fața scenei, unde rămân într-o singulară admirație. Experiența cu poezia la Iași nu este de azi, de ieri. De fiecare data când florile de tei ne aduceau aminte de simbolul poeziei eminesciene, măreția romantismului românesc, parcul Copou devenea aproape instantaneu magnetul care reușea să atragă pe adevărații iubitori de poezie, devenind participanţii la marile proiecte ale genului, fie că se numesc Sărbătoarea Poeziei, Festivalul Internațional ”Poezia la Iași” sau ”Turist în Iași. Acasă pentru cei plecați”. Acest ultim proiect păstrează poezia în stradă, venind în întâmpinarea trecătorului, având și un mesaj special. Ea este destinată, de fapt dedicată, acelor concetățeni de-ai noștri care au ales ”drumul străinătății”. În luna august, occidental dă concediu de odihnă în majoritatea sectoarelor de activitate, ceea ce permite românilor să se întoarcă acasă, să revină pentru câteva săptămâni de acolo de unde au plecat. Din spațiul lui ”acasă”, acolo unde și-au lăsat părinții, o parte din familie, dar și casa, grădina, câinele, obiceiurile, amintirile, cimitirul, cel întors simte nevoia să-și primenească sufletul. Are nevoie de un astfel de spirit statornic, de o astfel de forță necesară energiilor, potențialului pus în slujba destinului fiecăruia.

Exact la poezie ne întoarcem. Exact la partea care emoționează, sensibilizează, întregește sufletul aflat în deriva străinătății.

Poezia la Iași se recepționează mult mai puternic decât în orice alt colț din lume. Nu din țară, ci din lume.  Poezia la Iași devine una dintre cele mai puternice poezii ale limbii române chiar și datorită acestui gen de auditoriu, acestui personaj surprinzător care este consumatorul de poezie. Un recital de poezie poate exercita asupra cetățeanului, ieșit în stradă, o forță mult mai mare decât o poate avea scheunatul lozincilor terne și fără coloană vertebrală.

”În fața Primăriei nu doar se protestează, se spune poezie” a ajuns să fie sloganul care s-a construit singur, din esența acestui proiect viu, participativ, din ce în ce mai pătruns în reflexul ieșeanului de a întinde mâna înspre locul în care el știe că poate ieși poezia.

Poeții importanți ai literaturii române actuale, Varujan Vosganian, Nichita Danilov, Daniel Corbu, Ioana Diaconescu, Horia Zilieru, Constantin Popa,  Cassian Maria Spiridon, Gellu Dorian, Nicolae Sava, Florentin Palaghia, Emilian Marcu, Radu Andriescu, Nicolae Panaite. Lângă acești poeți consacrați au participat în aceleași condiții de recital, tinerii poeți, care chiar dacă nu au cărți tipărite încă, poezia lor a impresionat prin forță, prospețime, tehnică desăvârșită, timbru propriu: Emilia Nedelcoff, Andreea Petcu, Bogdan Alexandru Petcu, Lucian Bălan, Luca Ouatu, Silviu Romaniuc, Larisa Danilov.

Reacția omului simplu, care mai întâi din curiozitate s-a așezat pe un scaun din fața scenei, pentru ca, mai apoi, să încerce să vadă ce se întâmplă acolo sus. Ce spun oamenii ăia în microfon, ce limbă vorbesc, că este ea sonoră, muzicală, dar nu prea înțeleg ei ordinea și sensurile cuvintelor. Alții nu fac altceva decât să-și apere scaunul pe care l-au nimerit la umbra și chiar dacă ascultă sau nu poemele, poziția aceasta este benefică pentru o gură de aer curat, în briza serii, devenită binefăcătoare, după o zi ce a trecut razant cu canicula. Dar se mai așează pe aceste scaune iubitorii reali de poezie, care, de la primul recital și până la al optulea recital, au fost prezenți, chiar păstrându-și locurile din prima seară, pentru a se lăsa desfătați pe aripile versului, pe modulațiile glasului autorului, dar și beneficiind de aducerile aminte propuse de melodiile de muzică folk, redeșteptate de glasurile lui Cezar Popescu și Adi Bezna.

Iașul și-a mai câștigat un proiect cultural care nu are cum să nu fie continuat. 45 de recitaluri de poezie, pe parcursul celor opt zile de week end ale lunii august vor aștepta de acum în fiecare an pe acei români care vor regăsi în acest moment un motiv în plus să nu uite unde este pentru ei acasă. Adevăratul și profundul acasă.

ADI CRISTI