Măsuri radicale la frontiera cu România. Toate produsele alimentare sunt confiscate

Toate produsele alimentare cu care vin cetăţenii din Republica Moldova sau din Ucraina sunt confiscate la punctele de trecere a frontierei din judeţul Botoşani, pentru a evita răspândirea pestei porcine africane, produsele fiind distrusă sub ochii proprietarilor, transmite corespondentul MEDIAFAX. Autorităţile din nordul ţării au luat noi măsuri de protecţie la punctele de trecere a frontierei, pentru a evita extinderea virusului de pestă porcină africană în judeţul Botoşani. Toate autoturismele care vin din Republica Moldova sau Ucraina, ţări unde este confirmată prezenţa virusului pestei procine africane sunt controlate, iar călătorii care încearcă să introducă în ţară alimente rămân fără produsele din carne, fie că este vorba de conserve, produse preparate sau sendvişuri, acestea fiind distruse de autorităţi, la faţa locului. Conform directorului adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, Ovidiu Airimiţoaie, activitatea pe care o desfăşoară instituţia la punctele de trecerea a frontierei respectă o hotărâre dată de Consiliul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care a solicitat introducerea dezinfecţiei la punctele de intrare în ţară. “Noi asigurăm permanenţa pentru o perioadă de timp la punctele de intrare din ţară. Ştim că virusul este foarte rezistent, avem şi experienţa de la Satu Mare unde ştim că virusul a intrat în ţară prin produse de origine animală, produse preparate tradiţional în Ungaria. Se confiscă tot ceea ce reprezintă produse alimentare, se deteriorează în prezenţa proprietarului, se stropesc cu clor şi apoi se stochează într-o ladă frigorifică până la incinerare. Persoanele care intră în ţara noastră sunt avertizaţi să nu aducă produse alimentare, am distribuit şi pliante, am pus afişe înainte de intrarea în punctul de frontieră”, a declarat directorul DSVSA Botoşani, Ovidiu Airimiţoaie. Conform datelor din 22 august, virusul pestei porcine a fost confirmat în 156 de localităţi din zece judeţe din România, unde s-au înregistrat 728 de focare. Conform Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din statul vecin, până la data respectivă au fost sacrificate aproape 120.000 de animale din gospodăriile oamenilor şi din opt ferme. (sursa: www.bani.md)