Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a salutat, miercuri, adoptarea de către Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind modificarea Legii referendumului, el punctând că prevederile actului normativ nu reprezintă restrângerea numărului de votanţi.
„Salut faptul că astăzi (ieri,n.r.)Camera Deputaţilor a adoptat la rândul ei legea referendumului şi legătura între aceste două proiecte – revizuirea Constituţiei şi modificarea legii referendumului – este una de la sine înţeleasă”, a spus Antonescu, la Palatul Parlamentului, într-o conferinţă de presă. El a spus că există o interpretare deformată cu privire la condiţiile pentru validarea unui referendum prevăzute de legea adoptată de Cameră şi a subliniat că acestea nu înseamnă reducerea numărului de votanţi.
„Aş vrea să mai precizez o dată, că bântuie o interpretare deformată, prin unele locuri bântuie, şi anume că reducerea pragului de prezenţă la 30%, însoţit de obligativitatea unui prag de 25% pronunţarea favorabilă, acestea fiind condiţii pentru validarea unui referendum, nu înseamnă în niciun fel restrângerea numărului de votanţi. Nu este adevărat că unul din trei români se vor pronunţa asupra Constituţiei, este adevărat că este suficient ca unul din trei români, cetăţeni români cu drept de vot, să se pronunţe, altfel se pot pronunţa oricând şi cred că toţi ne dorim să se pronunţe toţi cetăţenii români cu drept de vot până la ultimul, oriunde s-ar afla el, pe planeta aceasta, chiar şi în spaţiu. Dorinţa noastră este ca toţi cetăţenii români să vină la vot, să se pronunţe la orice tip de referendum cu caracter naţional”, a explicat Antonescu. Preşedintele Senatului a completat că cele două condiţii privind validarea unui referendum sunt dintre cele mai exigente. „Pentru a da şansa celor care vor să-şi spună cuvântul, ca votul lor să aibă un sens, am procedat la această reducere a pragului în privinţa legitimităţii, luând în calcul toate experienţele internaţionale şi naţionale, toate recomandările sau standardele Comisiei de la Veneţia, binecunoscute de vreun an în România. Pot să vă spun că în sensul acesta pragurile, cele două, puse drept criterii de validare a unui referendum în România, sunt dintre cele mai exigente. Nu este uşor şi nu este puţin să se prezinte minimum 30% dintre cetăţenii români cu drept de vot şi nu este deloc puţin ca o decizie să fie luată cu 25% din corpul electoral. Dacă veţi face o socoteală, veţi vedea că preşedinţii României – dacă lăsăm la o parte succesul electoral al domnului Ion Iliescu în 1990 – Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Ion Iliescu la al doilea mandat au avut cam pe acolo voturi, nu mult peste 25%, în jurul a 25% din totalul corpului electoral pentru că am avut prezenţe de 50 şi ceva la sută şi s-a câştigat Preşedinţia cu 50 şi foarte puţin uneori la sută”, a arătat el. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege privind modificarea Legii referendumului în sensul stabilirii unui cvorum de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale şi a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai puţin de 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, pentru toate tipurile de referendum. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care are caracter organic, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 222 de voturi pentru, 73 împotrivă şi două abţineri. Liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că parlamentarii PDL, susţinuţi de cei ai PP-DD şi UDMR, vor ataca săptămâna viitoare, luni, la Curtea Constituţională, proiectul de lege privind modificarea Legii referendumului.