Reprezentanții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au fost prezenți la Conferința Asociației Europene pentru Educație Internațională – EAIE, care a avut loc la Geneva în perioada 11-14 septembrie. Din delegația de 100 de persoane care a reprezentat România au făcut parte prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI, și prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu cercetarea la TUIASI. Aceasta a fost cea de-a 30-a ediție a conferinței, cele 30 de universități românești care au participat fiind organizate în cadrul pavilionului național „Study in Romania”.
Organizatorii descriu această conferință ca fiind una dintre cele mai importante din categoria congreselor profesionale care se organizează anual în Europa în ceea ce privește învățământul superior, și al doilea la nivel global, participând în 2018 un număr de 240 de expozanți, 5.700 de persoane din aproape 100 de țări. Din România au participat 30 de universități.
„TUIASI a avut ca obiectiv principal inițierea unor noi parteneriate cu universități reprezentative în domeniul învățământului universitar tehnic, prin proiecte care să consolideze dezvoltarea internațională a programelor de studii la nivel de licență, master și doctorat. Întâlnirile avute atât cu reprezentanți din China, Brazilia, India și Indonezia, cât și din spațiul european: Belgia, Franța, Turcia, Olanda, Spania, Irlanda și Polonia, au rezultat în deschiderea unor noi programe de mobilități în baza programelor TUIASI cu predare în limba engleză, a inițierii unor parteneriate strategie în proiecte viitoare și a îmbunătățirii aplicațiilor de finanțare pentru competițiile din 2019”, au precizat reprezentanții TUIASI.
Aceștia au mai completat faptul că recunoașterea universității ca un partener de încredere în toate aceste posibile colaborări, conturate în urma discuțiilor de la Geneva, este un factor ce mobilizează continuarea demersurilor de internaționalizare a Politehnicii ieșene.
Delegația României a fost coordonată de către Consiliul Național al Rectorilor din România, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), a Agenției Naționale ERASMUS+, pavilionul „Study in Romania” fiind declarat o inițiativă destinată internaționalizării învățământului românesc.