Deputatul PNL Cătălin Predoiu susţine că, prin ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei publicată marţi, ministrul Tudorel Toader „a închis practic DNA”, iar MCV a devenit un acronim pentru „Marea Corupţie Veselă”.
„Prin art.VII din ordonanţa publicată astăzi, ministrul Toader a închis practic DNA. El oferă astfel, cu puţină întârziere, un răspuns întrebării lansate public de Liviu Dragnea: ‘Mai există DNA?!’. Răspunsul este nu, de azi nu mai există. Ordonanţa trimite acasă zeci de procurori DNA, oprind astfel anchete, descurajând întreaga instituţie, încurajând lumea corupţiei. Iar MCV este începând de astăzi un acronim pentru Marea Corupţie Veselă”, a scris Predoiu într-un mesaj postat marţi seara pe pagina de Facebook.
Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial marţi, la o zi după ce a fost adoptată în şedinţa de guvern.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni, la Palatul Victoria, că Guvernul a adoptat această ordonanţă.
El a precizat că, în primul rând, „se măreşte vechimea necesară în profesie, în magistratură, pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de prim-adjunct şi de adjunct al acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT, care în prezent este de opt ani şi durata minimă, vechimea, va fi de 15 ani”.
Tudorel Toader a adăugat că prin OUG se intervine şi cu privire la vechimea de accedere în funcţia de procuror la DNA sau DIICOT.
„Atât la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adică la DIICOT, cât şi la DNA, creşte vârsta sau vechimea în profesie, pentru a putea accede, la 10 ani. Deci, pe viitor, să fii procuror la DNA, la DIICOT va fi necesară o experienţă în profesie de 10 ani. Să merg în oglindă. Se consolidează prin ordonanţa de urgenţă şi statutul procurorului detaşat la DNA sau DIICOT, în sensul că astăzi, când vorbim, procurorul-şef poate să îi revoce din structură, să ducă înapoi procurori la unitatea de bază, dacă le aplică cea mai redusă sancţiune, avertismentul, şi atunci am eliminat posibilitatea revocării procurorului din structura DNA – DIICOT de către procurorul-şef în prezenţa celei mai mici sancţiuni, şi anume, avertismentul. Aici este o precizare – mă rog, o prevedere – care nu este de natură decât să sublinieze faptul că viitorii procurori care vor funcţiona la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie vor beneficia de drepturile procurorilor detaşaţi, în condiţiile legii”, a mai declarat Toader. AGERPRES