Volumul „Comoara din Deltă” cu relatări ale copiilor din Delta Dunării, lansat la Gaudeamus

Volumul „Comoara din Deltă” în care sunt adunate relatări ale copiilor din Delta Dunării despre lumea lor, un proiect al Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, va fi lansat la Târgul Internaţional Gaudeamus, informează un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Cartea este coordonată de Cristian Teodorescu şi conţine poveştile şi aspiraţiile unor copii din Deltă, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. Lucrarea este completată cu proză scurtă semnată de Lavinia Branişte, Andrei Crăciun, Florin Iaru, Aurora Liiceanu, Bogdan Răileanu, Cristian Teodorescu, autori consacraţi care iubesc Delta şi care au acceptat să contribuie la această operă colectivă, se precizează în comunicatul asociaţiei.

„Eu cred că primul pas pe un drum de succes în viaţă este găsirea la timp a vocaţiei. După ce ţi-ai dat seama ce ţi-ar plăcea să faci, vine perioada în care te perfecţionezi, exersezi. Eu am avut norocul să văd, încă de mic, alţi copii, doar cu puţin mai mari decât mine, care izbândiseră în ce îşi propuseseră. Deveniseră campioni. Privind în urmă, îmi dau seama că nu doar modelele m-au încurajat să visez, ci şi poveştile copilăriei. De aceea, mi s-a părut o idee bună să-i încurajăm pe copii să îşi scrie poveştile şi aspiraţiile. Sper să le fie de bun augur în viaţă”, a spus Ivan Patzaichin, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, volumul este o colecţie cu oarecare tentă monografică, care fixează în timp Delta anului 2018. Conţine atât povestiri create de copii, cât şi legende culese de ei sau descrieri documentare ale locurilor în care trăiesc. „Cea mai importantă trăsătură a acestei lucrări este autenticitatea; vocile copiilor nu au fost aproape deloc alterate, nici prin intervenţia profesorilor care au colaborat la acest proiect, nici de coordonatorul volumului. Ca urmare, cartea se distinge printr-un limbaj şi preocupări specifice vârstei”, se punctează în comunicat.

Pornit cu denumirea generică de „Poveştile şi aspiraţiile Deltei”, proiectul a fost derulat de Asociaţia Ivan Patzaichin, în parteneriat cu Editura Vellant şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, şi a inclus copii din localităţile C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Chilia Veche, Crişan, Dunavăţu de Jos, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Maliuc, Mila 23, Murighiol, Partizani, Periprava, Plopu, Sarinasuf, Sulina, Tulcea. La întâlnirile de lucru cu Cristian Teodorescu au participat aproape 200 de copii şi profesori. Aproape 50 de lucrări au fost trimise de copii pentru a intra în volum, informează comunicatul citat.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului. AGERPRES