Sanatate

TULBURĂRI ALE SOMNULUI ÎN LEGĂTURĂ CU BOALA ALZHEIMER

 

 

Boala Alzheimer este însoțită de tulburări semnificative ale somnului. Persoanele care suferă de această boală deseori nu au un somn odihnitor, iar somnul devine tot mai obositor pe măsură ce pierderile de memorie și celelalte manifestări ale bolii se agravează. Un studiu publicat în revista Science Translational Medicine ar putea explica legătura dintre boală și tulburările de somn.

Cercetătorii americani au monitorizat activitatea somn-veghe la 119 persoane cu vârsta peste 60 de ani, deja înrolate într-un studiu privind îmbătrânirea. Analiza parametrilor monitorizați a arătat că pacienții cu un nivel redus de activitate electrică cu unde lente (înregistrată electroencefalografic) în timpul somnului non-REM prezentau, totodată, și niveluri crescute ale biomarkerilor specifici bolii Alzheimer (amiloid beta și proteină tau) în mai multe regiuni ale creierului. La pacienții cu boală Alzheimer, plăcile de amiloid beta și agregatele de proteină tau se acumulează în creier cu mult timp înainte de apariția vreunor semne sau simptome clinice.

Multe dintre intervențiile terapeutice studiate în prezent (nu există niciun tratament autorizat care să încetinească progresia bolii) se adresează stadiilor incipiente ale bolii. Autorii studiului din Science Translational Medicine cred că identificarea unor tipare ale somnului bine corelate cu modificările fiziopatologice de la nivelul creierului ar putea constitui biomarkeri utili în detectarea formelor preclinice de boală Alzheimer.

Related Articles

Back to top button