Ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat vineri într-un interviu pentru postul de televiziune public Rossia-24 că posibilitatea desfăşurării a 24 de rachete americane de croazieră Tomahawk în România este reală la ora actuală, transmite TASS.
‘Noi nu putem să închidem ochii la faptul că, potenţial, în cel mai rău scenariu, 24 de rachete de croazieră Tomahawk cu încărcătură nucleară ar putea să apară pe uscat. Nu ştiu când vor fi ele fabricate de americani, dar deja există posibilitatea desfăşurării lor în România’, susţine Riabkov, după ce Moscova a acuzat în mai multe rânduri că la baza Deveselu ar exista platforme terestre capabile să lanseze rachete de croazieră cu rază medie de acţiune Tomahawk.
‘Alte 24 de rachete Tomahawk vor apărea şi în Polonia, când aici va fi amplasat sistemul Aegis Ashore în cadrul scutului antirachetă’, a spus ministrul rus adjunct de externe, calculând că, în total, în apropierea Federaţiei Ruse se vor afla 48 de rachete de croazieră, cu o rază de acţiune de până la 2.500 de km.
‘Trasaţi pe hartă raza cu compasul şi veţi vedea care zone din partea europeană a Federaţiei Ruse vor intra în raza de acţiune a acestor rachete’, a adăugat el.
Serghei Riabkov a subliniat, de asemenea, că Moscova nu poate ignora o astfel de ameninţare.
De fapt, în ultimii ani, Rusia susţine că elementele sistemului antirachetă american din Europa de Est ar avea o dublă utilitate, atât defensivă – în scop de interceptare – cât şi ofensivă, adică atacuri cu rachete de croazieră. România a subliniat în repetate rânduri că dispune doar de rachete interceptoare la baza de la Deveselu şi nu de rachete balistice.
‘Nu putem să ne încredem în ceea ce spun americanii, care susţin că, în prezent, nu au intenţia de a folosi astfel de mijloace în sistemele lor Aegis Ashore’, a afirmat înaltul responsabil diplomatic rus.
Preconizata retragere a SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) va da o lovitură majoră sistemului actual de control al armelor pe plan internaţional, a declarat Riabkov, potrivit căruia, declanşând o nouă cursa a înarmărilor, Washingtonul doreşte epuizarea economică a Rusiei.
‘Ei (americanii) încep, se pare, un joc pentru epuizarea noastră economică prin intermediul unei curse a înarmărilor’, a spus el. ‘Ei nu înţeleg că noi am tras învăţăminte bune din trecut, iar răspunsurile noastre la orice provocări potenţiale vor fi sustenabile: nu ieftine, dar nici să ne ruineze’, a adăugat ministrul rus.
Rusia ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea în legătură cu planurile SUA de a renunţa la Tratatul INF, a menţionat oficialul rus, adăugând că armata rusă va dispune în curând de noi arme, precum noul dispozitiv strategic hipersonic Avangard sau noua racheta hipersonică Kinjal, instrumente menite să neutralizeze o potenţială ameninţare din partea SUA sau din orice altă direcţie.
În contextul în care SUA ar putea să declanşeze procedura de retragere din INF în acest weekend, după ce negocierile cu Rusia pentru a salva tratatul s-au soldat cu eşec, Riabkov nu a exclus că aceeaşi soartă s-ar putea să o aibă şi Tratatul bilateral ruso-american START-3 (privind reducerea arsenalului strategic ale celor două ţări) care expiră în 2021.
În octombrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF, pe motiv că Moscova nu respectă prevederile acestuia. Rusia dezminte acuzaţiile ‘fără fundament’, acuzând la rândul său Washingtonul de încălcarea tratatului. În centrul conflictului se află noua rachetă rusească Novator 9M729, care ar încălca Tratatul INF, încheiat în 1987 şi care interzice o întreagă clasă de rachete nucleare şi convenţionale terestre, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri. AGERPRES