„Blocul operator va rămâne închis atâta timp cât este nevoie. Este important să fie respectate procedurile”, a declarat Beatrice Mahler, managerul institutului.
O a treia persoană internată pe secția de terapie intensivă a Institutul „Marius Nasta” din București, infecție cu Acinetobacter confirmată, a murit în cursul serii trecute, a anunțat la 20 februarie managerul Institutului, dr. Beatrice Mahler. Pacienta avea 40 de ani și se afla în stare gravă, având fibroză pulmonară.
La Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” se mai află internată o persoană infectată cu Acinetobacter. Este vorba despre o femeie în vârstă de 78 de ani cu multiple comorbidități, care se află în continuare în stare gravă, fiind intubată și ventilată mecanic, au anunțat medicii din cadrul Institutului într-o conferință de presă.
Primul pacient infectat cu Acinetobacter a fost un transfer
„Nu trebuie să scăpăm din vedere bolile de fond ale acestor persoane. La noi vin cazuri foarte grave”, a explicat prof. dr. Ioan Cordoș, șeful Clinicii de chirurgie toracică a Institutului „Marius Nasta”. Acesta a spus că ar vrea ca lumea să înțeleagă faptul că infecția cu Acinetobacter nu reprezintă cauza decesului.
Ioan Cordoș a spus că primul pacient infectat cu Acinetobacter care a decedat săptămâna trecută la „Marius Nasta” fusese un transfer de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, iar în fișa lui de transfer era confirmată suprainfectarea cu Acinetobacter. Pacientul a venit deci deja infectat, iar Institutul și-a asumat să-l primească pentru că s-a considerat că așa ar fi avut șansele cele mai bune, a spus profesorul Cordoș. „Ne-am asumat să primim un pacient infectat, fiindcă noi avem chirurgi toracici, nu doar secție de ATI”, a explicat dr. Radu Stoica, șeful secției ATI din cadrul Institutului.
28 de pacienți transferați sau amânați
Ieri, inspectorii sanitari de la DSPMB au decis închiderea temporară a blocului operator și a secției de ATI postoperatorie a Institutului „Marius Nasta” în urma autosesizării făcute, în care s-a precizat prezența bacteriei Acinetobacter. În urma deciziei de a închide blocul operator de chirurgie toracică, 28 de operaţii au fost amânate. Pacienţii, marea lor majoritate veniți de pe teritoriul țării, urmează să fie amânați sau preluați de alte spitale din Capitală. Spitalul Militar, Spitalul Universitar de Urgență şi Institutul Clinic Fundeni sunt doar câteva dintre unităţile sanitare care i-ar putea prelua și opera pe cei 28 de bolnavi care au, în marea lor majoritate, afecţiuni neoplazice, a explicat profesorul Cordoș.
„Blocul operator va rămâne închis atâta timp cât este nevoie. Este important să fie respectate procedurile”, a declarat Beatrice Mahler, managerul institutului.