Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, miercuri, că Pilonul II de pensii nu se desfiinţează „aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public”, iar în 2019 va fi plătită către administratorii Pilonului II suma de 8,65 miliarde de lei.
Ministrul Muncii mai susţine că în 2019 se va plăti către administratorii Pilonului II de pensii suma de 8,65 miliarde lei.
„Tot în pofida a ceea ce spun «clarvăzătorii» de serviciu, suma care va fi plătită, în 2019, către administratorii Pilonului II de pensii este de 8,65 miliarde de lei, faţă de 7,71 miliarde lei, cât a fost în anul 2018. Iată că nu desfiinţăm Pilonul II, aşa cum am tot auzit în spaţiul public, ba chiar acesta va primi sume mai mari, aşa cum şi în 2018 a primit sume mai mari decât în 2017”, a mai declarat Budăi.
Marius Budăi: Este decizia preşedintelui Iohannis dacă vom mări sau nu alocaţiile copiilor
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că majorarea alocaţiilor pentru copii va intra în vigoare doar după ce preşedintele Iohannis va promulga Legea bugetului. Guvernul a adoptat, marţi, o Ordonanţă care prevede majorarea alocaţiilor.
„Ca urmare a deciziei Parlamentului României, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocaţiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019, MMJS a întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 61/1993 şi a Legii 448/2006, care reglementează, în prezent, plata acestor drepturi”, a declarat, miercuri, Marius Budăi, într-o conferinţă de presă.
Potrivit ministrului, ca Ordonanţa să poată fi aplicabilă, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să promulge Legea bugetului.
„Ordonanţa a fost adoptată ieri, dar pentru a putea face plata alocaţiilor de stat mărite pentru copii este necesar ca preşedintele Klaus Iohannis să promulge Legea bugetului. Pentru a nu ajunge în pericolul de a nu plăti alocaţiile mărite am scris în Ordonanţă că acestea se măresc începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care se promulgă Legea Bugetului. În lipsa bugetului, nu le putem mări fiindcă am încălca Legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Este, aşadar, decizia preşedintelui Iohannis, acum, dacă vom mări sau nu alocaţiile copiilor”, a mai declarat Budăi.
Marius Budăi: S-au finalizat negocierile cu Parlamentul European pe Directivele privind piaţa muncii
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, miercuri, că s-au finalizat negocierile cu Parlamentul European în ceea ce priveşte câteva directive, printre care cea care se referă la echilibrul între viaţa profesională şi cea de familie sau Directiva privind expunerea la agenţi cancerigeni.
„Ministerul Muncii a reuşit să finalizeze negocierile cu Parlamentul European pe toate cele patru directive şi regulamente pentru care şi-a luat angajamentul, pentru perioada în care România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Şi asta în doar şase săptămâni. Mă refer aici la Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie, Directiva privind expunerea lucrătorilor la agenţi cancerigeni, Directiva privind creşterea transparenţei şi predictibilităţii la locul de muncă şi Propunerea de regulament de instituire a Autorităţii Europene a Muncii”, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi.
Potrivit acestuia, Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie încurajează participarea femeilor pe piaţa muncii şi o împărţire egală a responsabilităţilor între femei şi bărbaţi în familie şi contribuie, de asemenea, la micşorarea diferenţelor salariale dintre femei şi bărbaţi.
„Acordul politic obţinut reprezintă un real succes la nivelul UE în ceea ce priveşte politicile din domeniul social şi asigură un pachet de drepturi concrete pentru cetăţenii europeni. Scopul directivei este acela de a îmbunătăţi accesul părinţilor angajaţi şi al îngrijitorilor pe piaţa muncii şi introduce o serie de standarde minime la nivelul UE, în ceea ce priveşte concediul de creştere a copilului, concediul de paternitate, concediul pentru îngrijitori şi aranjamentele de muncă flexibile”, a declarat Budăi.
Potrivit sursei citate, Directiva privind expunerea lucrătorilor la agenţi cancerigeni va îmbunătăţi condiţiile de muncă pentru lucrătorii din întreaga UE şi va preveni peste 22.000 de cazuri de boli profesionale.
„Prin această Directivă, se propune reducerea expunerii profesionale la cinci agenţi chimici cancerigeni şi stabilirea de valori-limită de siguranţă. Cei cinci agenţi cancerigeni vizaţi sunt: cadmiul şi compuşii săi anorganici, beriliul şi compuşii săi anorganici, acidul arsenic şi sărurile acestuia, precum şi compuşii anorganici de arsen”, a mai declarat Budăi.