Liderul opoziţiei britanice Jeremy Corbyn a avertizat joi Bruxellesul împotriva riscului „foarte grav” al unui divorţ fără acord cu UE, reproşându-i premierului Theresa May că „se lasă luată ostatică” de adepţii duri ai Brexitului, relatează AFP.
Jeremy Corbyn s-a întâlnit cu negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a doua zi după vizita Theresei May în capitala belgiană, unde ea a solicitat „schimbări constrângătoare din punct de vedere juridic” în acordul de divorţ încheiat cu UE.
Lidera conservatoare speră că concesiile europenilor îi vor permite să-i convingă pe parlamentarii britanici să dea undă verde acordului de Brexit, pe care l-au respins masiv în ianuarie.
Jeremy Corbyn a declarat joi că a avut conversaţii „utile, instructive şi foarte sincere” cu Michel Barnier şi alţi responsabili europeni, reamintind propunerea Partidului Laburist pe care îl conduce de a menţine Marea Britanie într-o uniune vamală cu UE după Brexit, programat să aibă loc pe 29 martie.
„Pericolul absenţei unui acord de ieşire din UE este foarte grav pentru Marea Britanie”, a declarat Corbyn presei, cerându-i Theresei May să aibă o poziţie mai flexibilă de negociere, care până în prezent a fost dictată din punctul său de vedere de promotorii unei rupturi cât mai nete posibil cu UE în rândul conservatorilor.
„Ea se lasă luată ostatică de un mic grup din partidul său. Trebuie să schimbe metoda, pentru că altfel pericolul unei ieşiri fără acord, cu tot haosul pe care l-ar antrena asta, ar fi foarte real”, a avertizat el.
În timp ce Jeremy Corbyn se afla la Bruxelles, ministrul britanic de finanţe, Philip Hammond, a făcut să apară o speranţă privind un progres „în zilele următoare” în discuţiile cu UE, rămasă până acum inflexibilă în refuzul său de a renegocia tratatul de divorţ.
La finalul unei întrevederi de miercuri, Theresa May şi Jean-Claude Juncker „au convenit că discuţiile au fost constructive şi au făcut apel la echipele lor să continue să exploreze opţiunile într-un spirit pozitiv”.
Theresa May nu a obţinut totuşi revizuirea controversatei „plase de siguranţă” irlandeze sau „backstop”, dispozitivul menit să evite instalarea unei frontiere fizice în Irlanda.
Această măsură din tratatul de divorţ provoacă o opoziţie generală în rândul adepţilor britanici ai Brexitului, pentru că prevede menţinerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE. Ea nu ar fi declanşată decât în ultimă instanţă, dacă cele două părţi nu găsesc cea mai bună soluţie după Brexit pentru a evita temuta revenire a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.
Însă în Marea Britanie susţinătorii unei rupturi nete cu UE văd în aceasta o „capcană” care riscă să menţină ţara blocată pe termen nedefinit în uniunea vamală cu UE.AGERPRES