Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 a publicat, pe data de 27 februarie 2019, lista finală a cererilor de finanțare aprobate pentru apelul de proiecte POCU/380/6/13/ – Sprijin pentru doctoranzi si cercetători post-doctorat. Printre cele 18 proiecte aprobate la nivel național, se numără și proiectul cu titlul Doctoranzi și cercetători postdoctorat pregătiți pentru piața muncii, propus de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București și cu doi parteneri privați, selectați în urma unei proceduri care a respectat principiile transparenței, tratamentului egal, nediscriminării și utilizării eficiente a fondurilor publice, derulate în conformitate cu prevederile OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, Camera de Comerț și Industrie a Județului Iași și SC Danke Consulting SRL Iași.
Proiectul va fi finanțat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 (POCU), Axa Prioritară 6: Educaţie şi competenţe, Obiectivul tematic 10: Efectuarea de investiții în domeniul educației, al formării și al formării profesionale în vederea dobândirii de competențe și a învățării pe tot parcursul vieții, Prioritatea de investiții 10.iv. Îmbunătățirea utilității sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, facilitarea trecerii de la educație la muncă și consolidarea sistemelor de educație și formare profesională și a calității lor, inclusiv prin mecanisme pentru anticiparea competențelor, adaptarea programelor de învățământ și crearea și dezvoltarea de sisteme de învățare bazate pe muncă, inclusiv sisteme de învățare duale și de ucenicie.
Cu un buget total de 6.877.908,86 lei, proiectul își propune crearea unui cadru favorabil inserției pe piața muncii a doctoranzilor și cercetătorilor postdoctorat din grupul țintă, prin acordarea de sprijin financiar și prin dobândirea de competențe antreprenoriale și transversale. Grupul țintă eligibil în cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte include numai cetățeni ai Uniunii Europene cu domiciliul sau reședința în România, care urmează programe doctorale sau postdoctorale subvenționate de la bugetul de stat, în regim cu taxă sau din alte surse legal constituite, și care își înscriu cercetările domeniilor prioritare ale Strategiei Naționale de Competitivitate 2014-2020, respectiv în domeniile de specializare inteligentă, identificate pe baza potențialului lor științific și comercial, prevăzute în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020.
Prin acest proiect, 120 doctoranzi și 40 cercetători postdoctorat din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor beneficia de burse lunare pe perioada derulării programelor antreprenoriale personalizate pe domenii de specializare inteligentă și vor avea posibilitatea de a accesa oportunitățile de finanțare a unor stagii naționale și internaționale, publicării de articole în jurnale de specialitate, participării la conferințe și alte manifestări științifice, derulării unor stagii practice (internship-uri) în laboratoare/centre de cercetare și companii (potențiali angajatori), participării la sesiuni de consiliere și orientare profesională etc.
Proiectul a fost realizat de o echipă coordonată de domnul prof.univ.dr. Liviu-George MAHA, conducător de doctorat în cadrul Școlii Doctorale de Economie și Administrarea Afacerilor, din care au făcut parte membri ai Biroului Proiecte de Dezvoltare din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.