Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după întâlnirea de marţi cu administratorii fondurilor de pensii private, că i-a asigurat pe aceştia că nu poate fi vorba despre desfiinţarea Pilonului II de pensii, însă măsurile din OUG 114 în acest domeniu au fost necesare.101 afişări
„Le-am explicat că în perioada când eram premier a fost înfiinţat fondul privat de pensii prin Pilonul II şi împreună cu ministrul Economiei de atunci, Varujan Vosganian, avem un merit modest la crearea acestei instituţii moderne care e foarte apreciată la nivelul mai multor ţări din Europa. Pot să vă asigur pe dumneavoastră, cum i-am asigurat şi pe ei, că nu poate fi vorba de desfiinţarea Pilonului II, dar măsurile pe care le-am luat au fost considerate necesare pentru a spori fondurile private. Al doilea element pe care l-am prezentat a fost legat de o insatisfacţie pe care o încercăm văzând că fondurile de pensii nu sunt legate de economia reală. Am dat exemplu altor fonduri de pensii din alte ţării care investesc în activităţi care ţin de zona servicii, industrială, ş.a.m.d.”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi, la Parlament.
Acesta a adăugat că administratorii de fonduri de pensii Pilon II şi-au prezentat argumentele şi urmează ca reprezenţii Puterii să vină cu nişte propuneri pentru a ajunge la o situaţie acceptabilă pentru ambele părţi.
„Reprezentanţii şi-au prezentat şi punctul de vedere. Am înţeles care sunt argumentele lor şi având în vedere că a fost o primă discuţie să venim cu nişte propuneri care să ne ducă la un compromis acceptabil din care ambele părţi să aibă de câştigat. O implicare mai mare a fondurilor de pensii, prin investiţii în parteneriate public-private. Avem de lucrat împreună şi sunt absolut convins că vom ajunge la o soluţie satisfăcătoare de ambele părţi”, a explicat Tăriceanu.
Întrebat dacă le-aţi sugerat celor de la fondurile de pensii cât ar trebuie să investească din banii pe care îi au în fondurile private la Pilonul II, în condiţiile în care statul nu are voie să folosească banii din fondul de asigurări dociale la investiţii, Tăriceanu a spus că sunt două soluţii complet diferite.
„Sunt două soluţii complet diferite. Fondul de asigurări sociale pe care îl gestionează statul nu e folosit pentru investiţii, chiar dacă are excedent. E foarte bine că acest excedent se reportează. Sunt ţări în care pot investi pe bursă sau pot fi acţionari direct la anumite companii care sunt sau nu listate la bursă. Trebuie să lărgim un pic acest portofoliu. Trebuie să ne aliniem şi în această privinţă la practicile din state mai evoluate cu fonduri de pensii cu vechime mult mai mare din România”, a conchis preşedintele Senatului.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a avut o întrevedere, marţi, la Parlament, cu reprezentanţii acţionarilor celor şapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România.
Despre subiect, Viorica Dăncilă a declarat, luni, la Parlament, că a discutat despre OUG 114 cu investitori iar nimeni nu a transmis un semnal negativ. Premierul a adăugat că va avea discuţii despre Pilonul II de pensii.
OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.
Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; micşorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.