25 martie 2019 / Monica Georgescu
Tratamentul cu levotiroxină în sarcină nu scade riscul complicațiilor și avortului spontan la femeile cu anticorpi antitiroidieni, dar cu funcție tiroidiană normală. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat zilele trecute în New England Journal of Medicine și prezentate în cadrul congresului anual al Societății Internaționale de Endocrinologie – ENDO 2019 – care se desfășoară în perioada 23-26 martie la New Orleans.
Anticorpii antitiroidieni și riscul de pierdere a sarcinii
Prezența anticorpilor antitiroidieni în sânge sugerează existența unei boli tiroidiene autoimune. Bolile tiroidiene autoimune pot avea manifestări diferite: boala Hashimoto este caracterizată prin funcție tiroidiană scăzută sau chiar absentă (hipotiroidie), în timp ce boala Graves se manifestă prin creșterea funcției tiroidiene – hipertiroidie. În unele situații însă, medicii pot detecta prezența anticorpilor antitiroidieni în sânge fără ca funcția tiroidiană să fie afectată.
Prezența în sânge a unui anumit anticorp, anti-TPO (anticorp antiperoxidază tiroidiană), se asociază cu un risc crescut de pierdere a sarcinii și de naștere prematură la femeile de vârstă fertilă, chiar și atunci când funcția tiroidiană e normală.
Până în prezent, ghidurile internaționale recomandau tratamentul cu levotiroxină în sarcină în cazul femeilor cu anti-TPO și funcție tiroidiană normală, pentru potențialul – nedemonstrat, doar intuit – de a scădea riscul de avort spontan. Rezultatele studiului realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Birmingham infirmă aceasta ipoteză.
Un tratament care nu și-a demonstrat beneficiile
Într-un amplu studiu multicentric, desfășurat pe o perioadă de șase ani – între 2011 și 2017 – au fost incluse 940 de femei cu funcție tiroidiana normală și anti-TPO din 49 de spitale din Marea Britanie. Toate femeile incluse în studiu aveau un istoric de infertilitate sau pierdere de sarcină și își doreau să nască natural sau cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistată.
Jumătate din participantele la studiu au primit zilnic o doză de 50 mcg levotiroxină, cealaltă jumătate a primit un placebo. Participantelor li s-a cerut să înceapă tratamentul înainte de a rămâne însărcinate și să-l continue până la încheierea sarcinii.
Numărul de sarcini duse la termen a fost similar în cele două grupuri, demonstrând că medicația cu levotiroxină nu îmbunătățește prognosticul de a duce o sarcină la termen în cazul acestor femei. Astfel, 266 din cele 470 de femei care au primit tratament cu levotiroxină au rămas însărcinate și 176 au dus sarcina la termen. În grupul placebo, 274 de femei au rămas însărcinate și 178 au dus sarcina la termen.
Autorii spun că aceste rezultate demonstrează că tratamentul cu levotiroxină nu crește șansele femeilor cu anti-TPO de a duce sarcina la termen și că șansele de avort și pierdere de sarcină rămân neschimbate cu sau fără acest tratament. De aceea, ei pledează pentru scoaterea acestei recomandări din ghidurile internaționale.