Ţânţarii incubaţi în apă contaminată cu Zika pot fi infectaţi cu acest virus, a dezvăluit o echipă de oameni de ştiinţă din China, citată de agenţia Xinhua.
În ciclul clasic de transmitere a Zika, ţânţarii dobândesc virusul în urma înţepării unui pacient infectat după ce particulele virale infecţioase sunt eliberate în saliva insectelor. Ele transmit ulterior virusul persoanelor sănătoase.
Înainte de a zbura, ţânţarii se dezvoltă în mediul acvatic din larvă în pupă.
Cercetătorii de la Universitatea Tsinghua şi de la Universitatea Normală din Beijing au colectat mostre de urină de la 89 de persoane sănătoase şi au descoperit că virusul Zika poate supravieţui în urină umană.
Specialiştii au adăugat virusul Zika în urină necontaminată şi au descoperit că până la 4% dintre ţânţarii care s-au dezvoltat în urina infectată erau Zika pozitivi. Unii dintre ţânţarii infectaţi au transmis virusul Zika la animale.
În plus, oamenii de ştiinţă au colectat mai multe eşantioane de apă din sistemul de canalizare pentru a cultiva pupe de ţânţari şi au adăugat la fiecare trei ore urină conţinând o doză mică de virus Zika. Insectele dezvoltate în acest mediu au dobândit Zika şi totodată au dezvoltat capacitatea de a transmite virusul animalelor.
Rezultatele indică faptul că ţânţarii care se dezvoltă în sisteme acvatice contaminate cu urină umană conţinând Zika pot fi purtători ai virusului pe care îl pot transmite.
Stabilitatea virusului Zika este determinată de nivelul de aciditate şi de alcalinitate, a declarat profesor Cheng Gong de la Universitatea Tsinghua. Activitatea virusului scade în cazul în care valoarea pH-ului a fost redusă sub 6,5. Astfel, controlul valorii pH-ului poate reprezenta o metodă de prevenire a infectării cu virusul Zika.
”Toate concluziile noastre se bazează pe experimente de laborator”, a precizat Cheng. ”Trebuie să continuăm cercetarea prin investigaţii pe teren”, a adăugat el.
În luna februarie, Organizaţia de Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO) a anunţat că a reuşit să obţină ţânţari modificaţi genetic rezistenţi la virusul Zika.
Virusul, al cărui nume a fost inspirat de pădurea Zika din Uganda, este transmis de ţânţarii Aeges aegypti, activi în timpul zilei. Acest virus a provocat peste 4.000 de cazuri de malformaţii congenitale consemnate în mai multe zone în 2015 şi reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii a milioane de persoane. AGERPRES