21 de medicamente vor fi delistate și alte 12 vor fi mutate pe o sublistă cu procent de compensare de 20%, prevede un proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății.
Potrivit proiectului, acest lucru va permite introducerea unor terapii de ultimă generație pentru patologii cu impact major din punct de vedere social.
„În acest mod se creează spațiu bugetar pentru încheierea de contracte cost-volum și cost-volum-rezultat pentru noi medicamente care vor determina o îmbunătățire a calității vieții pacienților și o reducere a costurilor îngrijirilor de sănătate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapidă și implicit, o reintegrare mai ușoară în familie și la locul de muncă. (…) Delistarea unor medicamente care nu se mai regăsesc în ghidurile naționale și internaționale de practică terapeutică reprezintă una dintre soluțiile prin care pacienților li se poate asigura un tratament cu medicamente de ultimă generație, ce reprezintă standard terapeutic în țările europene cu un sistem medical consolidat. În urma evaluării întregii liste de medicamente cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală au fost eliminate un număr de 9 DCI (denumiri comune internaționale) pentru care Comisia Europeană a emis decizii de suspendare a autorizației de punere pe piață. Aceste sunt: Rimonabantum, Efalizumabum, Alemtuzumab, combinații (rosiglitazonum+glimepiridum), Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum, Tetralepamum”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Totodată, cinci DCI-uri au fost retrase din liste de medicamente cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, deoarece sunt exclusiv OTC (medicamente care se eliberează fără rețetă medicală). Acestea sunt: Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum.
Cele 12 molecule care au intrat pe sublista D cu DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în regim de compensare 20% sunt: Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Acid omega 3, Erdosteinum, Trimetazidinum, Pentoxifyllinum (concentrație >= 400 mg), Diazepamum, Lorazepamum, Nitrazepamum, Zopiclonum, Zolpidemum.
Aproximativ 20 de molecule „vechi” care nu și-au mai dovedit eficiența terapeutică în ultimii ani vor fi propuse pentru scoaterea de pe lista cu medicamente compensate și gratuite, declara săptămâna trecută, cu prilejul unei dezbateri, președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.
„Sunt medicamente vechi care nu și-au mai dovedit eficiența terapeutică în ultimii ani, care au fost deja înlocuite de multe ori și care uneori se prescriu poate chiar exagerat de mult. După calculele făcute inițial, aceste medicamente propuse pentru delistare ar costa aproximativ 100 de milioane de euro. Acoperă arii terapeutice de la neurologie la cardiologie, la psihiatrie, sunt multe antidepresive din trecut, sunt multe așa-zise tonice cerebrale, sunt unele produse care au un efect placebo extraordinar. Multe din aceste medicamente au început să nu își mai dovedească eficiența, față de alternativele mai noi care există și nu mai are sens să fie compensate de sistemul public”, preciza Savu.