Netanyahu a asigurat că un acord pentru formarea unei noi coaliţii guvernamentale este încă posibi

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a asigurat că un acord pentru formarea unei noi coaliţii guvernamentale este încă posibil, cu câteva zile înainte de data limită, informează duminică AFP.

Netanyahu, care a câştigat alegerile legislative din 9 aprilie, are termen până miercuri seara pentru a forma o nouă coaliţie.

El nu a reuşit să răspundă până acum exigenţelor divergente ale potenţialilor săi parteneri guvernamentali. Negocierile s-au blocat din cauza unui proiect de lege privind recrutarea evreilor ultraortodocşi.

„Cred că problema poate fi rezolvată cu bunăvoinţă, dacă asta este ceea ce vor oamenii”, a declarat Netanyahu într-o reuniune a cabinetului de miniştri.

„Nu cred că ţara are nevoie să fie târâtă în alte alegeri, dar există poate cineva care vrea” aceasta, a adăugat el.

Se aşteaptă ca liderul partidului naţionalist laic „Yisrael Beiteinu”, Avigdor Lieberman, să devină ministru al apărării.

El s-a declarat pregătit să meargă până la organizarea de noi alegeri dacă legea privind serviciul militar pentru ultraortodocşi nu va fi adoptată în forma propusă de el pe când era ministru al apărării în cadrul guvernului precedent.

Partidele ultraortodoxe au refuzat să o susţină.

Netanyahu are nevoie de partidul „Yisrael Beiteinu” al lui Lieberman şi de ultraortodocşi pentru a forma nouă coaliţie guvernamentală.

Partidul său, Likud, şi aliaţii săi au câştigat 65 din cele 120 de locuri în parlament, cu cinci deputaţi ai „Yisrael Beiteinu” şi 16 ai partidelor ultraortodoxe.

„În cazul în care Lieberman continuă să insiste, Likud a început să se pregătească de alegeri” anticipate, a afirmat duminică partidul lui Netanyahu într-un comunicat.

„În acest stadiu, nu există nicio decizie cu privire la dizolvarea Knessetului (parlementul)”, se mai spune în comunicat.

Mii de israelieni au manifestat sâmbătă la Tel Aviv împotriva lui Benjamin Netanyahu, pe care îl acuză că doreşte să-şi asigure imunitatea judiciară în cadrul negocierilor.

Procurorul general israelian, Avichai Mandelblit, a amânat până la începutul lunii octombrie data la care Netanyahu va fi audiat pentru a răspunde acuzaţiilor de „corupţie”, „fraud㔺i „abuz de încredere” în trei dosare. AGERPRES