Situaţia politică din Republica Moldova este urmărită cu îngrijorare în Ucraina. Într-un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean, citat luni de Unian.ua, se subliniază că „este important pentru Republica Moldova, dar şi pentru situaţia securitară din regiune să nu se admită o intervenţie străină care ar fi orientată spre realizarea scenariului rus de federalizare a republicii”.
„În calitate de stat-mediator şi garant, Ucraina este interesată într-o Republică Moldova stabilă, democratică şi europeană, şi este gata să ofere, în caz de necesitate, sprijin în soluţionarea problemelor actuale”, se spune în comunicatul diplomaţiei ucrainene.
Ministerul de Externe ucrainean îndeamnă „principalele forţe politice din Republica Moldova să acţioneze în cadrul sistemului de drept şi să soluţioneze problemele pe calea dialogului politic, pentru a evita o confruntare de forţă”.
„Republica Moldova este pentru Ucraina un important partener şi vecin, de care ne leagă interese şi un viitor european comune”, se subliniază în comunicatul diplomaţiei ucrainene.
Şedinţa parlamentului fusese convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din PAS şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA). În cadrul acestei şedinţe, deputaţii au ales drept preşedinte al parlamentului pe lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, precum şi trei vicepreşedinţi, Biroul permanent al Parlamentului Republicii Moldova şi componenţa comisiilor de profil.
Anterior, Curtea a decis că parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale. AGERPRES